Arbeidsmarkt

Aantal hospitality vacatures stijgt met 164% in Noord-Holland

Meeste vraag naar medewerker bediening, kok, horeca manager, explosieve toename in aanloop naar aftrap terras- en festivalseizoen

hospitality vacatures Noord-Holland 2022 stijgt

Haarlem,
In een jaar tijd is het aantal openstaande hospitality vacatures met 164% gestegen in Noord-Holland. In maart vorig jaar stonden er nog 841 vacatures open, dit jaar zijn dat er inmiddels 2220.  De vraag naar personeel neemt een vlucht, met name vanaf de heropening van de horeca begin dit jaar. Tussen januari en maart steeg de vraag maar liefst 31%. Dit terwijl het aantal werkzoekenden naar banen in de gastvrijheidssector met 41% is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit kenmerkt de enorme krapte in de sector in Noord-Holland. 

  • In totaal 2220 openstaande vacatures op dit moment
  • Meeste vraag naar medewerker bediening, kok, horeca manager
  • 41% minder werkzoekenden naar horeca banen dwingt ondernemer tot creativiteit

Landelijk is een vergelijkbaar beeld zichtbaar. Er is sprake van een verviervoudiging van het aantal beschikbare banen in de sector ten opzichte van vorig jaar. Met de start van het terras- en festivalseizoen betekent dat volop werk in de gastvrijheidsindustrie, variërend van functies in attractieparken, evenementenhallen, restaurants, bars en op festivals en terrassen. Een recente data-analyse van Randstad Nederland laat zien welke medewerkers het meest gewild zijn.

Top vijf hospitality vacatures Noord-Holland

  • Medewerker bediening/bar
  • Kok
  • Horeca manager
  • Medewerker keuken
  • Barista

Samenwerking leidt tot resultaat

Regionale initiatieven kunnen bijdragen aan het verkleinen van het gat tussen vraag en aanbod. In Amsterdam leidt het programma Learning for Life jongeren op voor een carrière in de horeca. Dit programma geeft jeugd een kans op de arbeidsmarkt en draagt tegelijkertijd bij aan het nijpende personeelstekort in de horeca. In Amsterdam Zuidoost is drie jaar geleden het initiatief Zuidoost Werkt! gestart – een publiek-private samenwerking tussen o.a. Gemeente Amsterdam, Randstad, Johan Cruijff ArenA en Ziggo Dome – met als doel om meer bewoners op duurzame wijze aan werk te helpen in het eigen stadsdeel. In deze periode zijn er meer 720 bewoners naar werk begeleid. Zuidoost Werkt! is onderdeel geworden van het Masterplan Zuidoost, waardoor het initiatief een duurzaam karakter heeft gekregen en wordt doorontwikkeld tot een integrale aanpak, inclusief dienstverlening rond o.a. taal, schuldhulpverlening en opleiden.

Renilt Suijkerbuijk, regiodirecteur Noord-Holland bij Randstad Nederland: “In Noord-Holland zien we ten opzichte van maart 2021 een afname van ruim 50% onder het aantal werkzoekenden naar horecafuncties. Inmiddels werken veel mensen ergens anders. Het overbruggen van dat gat vraagt om creatieve oplossingen. De publiek-private samenwerking Zuidoost Werkt! is een mooie bron van inspiratie voor andere regio’s in Nederland, bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland.”

Werken aan carrière in horeca via Randstad Boost

Randstad startte ruim twee jaar geleden een uitgebreid opleidings- en ontwikkelingsprogramma. Via het programma biedt de HR-dienstverlener kandidaten een breed scala aan trainingen om vaardigheden bij te spijkeren. Er zijn opleidingen en online trainingen voor iedereen die op zoek is naar werk met toekomst.

Suijkerbuijk: “Op ons online ontwikkelplatform ‘Mijn Ontwikkeling’ kunnen deelnemers kiezen uit 6.000 opleidingen, bijvoorbeeld in de horeca, waaronder klantgericht werken en het veelgevraagde BHV diploma in de sector. Andere voorbeelden zijn de opleiding gastvrijheid, banqueting skills en de cursus barista. Op die manier proberen we naast lokale samenwerkingsinitiatieven enerzijds mensen te helpen in groei en ontwikkeling en anderzijds te werken aan een passende oplossing voor het personeelstekort in de horeca.”

Vorig bericht Nieuwe horecagelegenheid aan de Zaan JP 1886 opent haar deuren
Volgend artikel Sam Strijbis uit Dirkshorn (NH) Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek

Nu op WijNoordHolland

ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

Werkapp Maqqie blijft exponentieel groeien