Overname

Akkoord tussen Matrixian Group en VBO over overname van AvixNL

Leverancier van geautomatiseerde woningwaardes vóór 2023 in handen van Matrixian Group

Akkoord tussen Matrixian Group en VBO over overname van AvixNL

Foto: AvixNL

Datatechnologiebedrijf Matrixian Group en VBO, vereniging van makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars, maken vandaag bekend overeenstemming te hebben bereikt over de overname van de joint venture AvixNL. De leverancier van geautomatiseerde woningwaardes zal voor het einde van het jaar vrijwel volledig in handen komen van Matrixian Group.

Overdracht eind dit jaar

AvixNL is een bedrijf dat gespecialiseerd is in vastgoeddata. Zij beschikt over een database met meer dan 10 miljoen datapunten van woningen die worden gebruikt voor het modelmatig waarderen van vastgoed en online woningtaxaties. Matrixian Group (49% belang), VBO Makelaar (49% belang) en Hans Mersmann, Programmadirecteur aan de Erasmus Universiteit en voormalig werkzaam bij NHG (2% belang), waren reeds aandeelhouders van AvixNL. Als gevolg van deze overeenkomst stapt VBO uit AvixNL en wordt Matrixian Group de enige aandeelhouder en bestuurder. De overdracht zal vóór 31 december 2022 zijn afgerond.

“Mooie stap in onze ambitie”

Luke Liplijn, CEO Matrixian Group: “Ik ben enorm blij met de overname van AvixNL. Dit is een mooie stap in onze ambitie om elk vastgoedobject in Nederland te digitaliseren en alle systemen en databronnen aan elkaar te koppelen. Zo worden onze klanten maximaal geholpen bij het vinden, waarderen en analyseren van vastgoed.”

Volgende stappen in 2023

“Het leveren van betrouwbare informatiediensten op basis van (open) data en de liefde voor het omzetten van data naar bruikbare inzichten en tools is wat Matrixian Group en AvixNL al lange tijd met elkaar verbindt. Ik ben verheugd dat we onze data-oplossingen nu volledig kunnen integreren en verdere productontwikkeling kunnen versnellen. Zo zullen we medio 2023 de stap zetten naar bureauwaarderingen en onze woningwaarde-diensten doorontwikkelen zodat deze ook bruikbaar zijn voor andere markten dan de makelaardij,” aldus Liplijn.

Monopolie voorkomen

Hans van der Ploeg, Directeur VBO: “Professionals in hun kracht zetten, is wat we dagelijks doen voor onze leden, en voor AvixNL doen we nu hetzelfde. De afgelopen jaren zijn belangrijk geweest om de Nederlandse vastgoedmarkt te helpen bij het verkrijgen van hoogwaardige modelwaarden voor woningen. Ook wilde VBO voorkomen dat er in deze modelmatige waarderingsmarkt een monopolie zou ontstaan. Nu we op het punt zijn gekomen dat AvixNL kan concurreren met de concurrentie, wordt het tijd dat VBO eruit stapt en de verdere ontwikkeling aan de markt overlaat.

Modelwaarde controleren

Modelmatig waarderen staat in een grote mate van belangstelling, waarbij het de rol van een taxateur is om de modelwaarde te toetsen op robuustheid, betrouwbaarheid en juistheid. Dat is de tweede reden dat VBO afscheid heeft genomen. Het zou raar zijn als we aan onze leden vragen om een modelwaarde te controleren die we zelf hebben gemaakt. Wij wensen Avix ook nu heel veel succes toe en onze taxateurs zullen de rapporten natuurlijk kritisch blijven controleren!”

Modelmatig waarderen verder ontwikkelen

Hans Mersmann: “Als adviseur zal ik betrokken blijven bij Matrixian Group en mijn kennis over de hypotheekmarkt inzetten om de techniek achter het modelmatig waarderen verder door te ontwikkelen.”

Vorig bericht Kenmerken van een succesvol bedrijf
Volgend artikel Nieuw bestuur voor BeterBusiness

Nu op WijNoordHolland