Nieuws

ArenA en Amsterdam Zuidoost worden proeftuin voor G5 toepassingen

“Waar 4G mensen verbindt zal 5G de hele samenleving gaan verbinden"


KPN gaat samen met klanten en technologie partners de waarde van 5G ontdekken. In de loop van 2018 starten vier verschillende (pré) 5G-field labs. Van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen.

Mede dankzij 5G technologie zullen dit soort toepassingen werkelijkheid worden in de Amsterdam ArenA en Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

“Waar 4G mensen verbindt zal 5G de hele samenleving gaan verbinden. Het is daarom heel belangrijk dat we samen met klanten en technologie partners gaan onderzoeken hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren,†aldus Jacob Groote, directeur Product Management Zakelijke Markt bij KPN. “Ook gaan we onderzoeken hoe we deze nieuwe netwerktechnologie in combinatie met ontwikkelingen zoals artificial intelligence, drones en virtual reality kunnen inzetten voor tal van slimme toepassingen.â€

In tegenstelling tot 4G wordt 5G naar verwachting een ecosysteem waar veel bedrijfstakken, industrieën en gebieden van kunnen gaan profiteren. Naast een hogere snelheid richt 5G zich nadrukkelijk op flexibiliteit in het netwerk om hele korte reactietijden en een hogere betrouwbaarheid te ondersteunen. Daarmee wordt een breed scala aan nieuwe toepassingen mogelijk voor klanten en industrieën. KPN gaat met het 4G-netwerk stapsgewijs voorsorteren op de komst van 5G en start dit jaar met vier verschillende field labs voor 5G-toepassingen in stedelijke gebieden, de landbouw, transport & logistiek en de automotive-sector.

5G toepassingen in stedelijk gebied

In Amsterdam Zuidoost gaat KPN, samen met de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia verschillende 5G-toepassingen testen. Voor deze testen zal gebruik worden gemaakt van nieuwe antenne technologieën (Massive MIMO) waarmee extreme capaciteit kan worden geboden op drukke plekken.

Wethouder Udo Kock (Innovatie) van de gemeente Amsterdam: “Met behulp van 5G technologie kan Amsterdam ‘crowd-management’ en een verbeterde ‘fan experience’ voor de ArenA en de nabije omgeving ontwikkelen. Dat maakt een bezoek aan het stadion voor alle gasten aantrekkelijker. Daarnaast kunnen dankzij 5G allerlei toepassingen op het gebied van artificial intelligence en virtual reality in Amsterdam Zuidoost ontwikkeld worden, waardoor het aanbod voor bewoners en bezoekers groter wordt.”

Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de ArenA: “We zijn blij met deze ontwikkeling. Het brengt onze ambities om de bezoekers van het stadion een ongelofelijke ervaring mee te geven weer een stap dichterbij. Met EURO2020 als speelstad in het vizier willen wij door innovaties bezoekersstromen van en naar het stadion in goede banen gaan leiden en de druk op de stad en haar faciliteiten minimaliseren. Tevens is het een logische stap en voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied Amsterdam Zuidoost.â€

Belang van 3,5GHz voor succesvolle introductie van 5G in Nederland

Nederland is koploper in Europa als het gaat om de kwaliteit en snelheid van de mobiele netwerken. Een positie die bijdraagt aan het economische succes van Nederland. Voor het behoud van die positie is het van essentieel belang dat er in deze testomgevingen gebruik kan worden gemaakt van de noodzakelijke 3,5GHz frequentie. De beschikbaarheid van deze frequentie is cruciaal voor een succesvolle test van 5G toepassingen en de introductie van 5G in Nederland. KPN probeert actief bij te dragen aan een passende oplossing voor dit probleem.

Vorig bericht Inschrijving derde Young Lady Business Academy geopend
Volgend artikel Nuon Solar Team genomineerd voor prestigieuze pr-prijs

Nu op WijNoordHolland

ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

Werkapp Maqqie blijft exponentieel groeien