Nieuws

Coronacrisis treft Amsterdamse economie hard

Amsterdam wordt in verhouding harder geraakt dan de rest van Nederland.


Coronacrisis

Amsterdam
De coronacrisis raakt de Amsterdamse economie hard. Oorzaak? Onder meer de vele horeca, hotels, B&B’s, groothandels en Schiphol in de regio. De verwachting is dat de impact doorwerkt in andere sectoren.

Als de contactbeperkende maatregelen door de Coronacrisis doorlopen tot 1 juni – de meeste lopen nu tot eind april -, is de verwachte daling van de economische groei 3,9% in 2020.

Van groei naar krimp

De verwachte groei van 2,3% voor Amsterdam en regio slaat dan om in een krimp van 1,6% over 2020. Let op: dit is een eerste raming met een brede marge.

Hoe langer het duurt, hoe meer krimp

Elke extra maand dat de maatregelen voortduren, veroorzaakt een krimp van de economie in 2020 met 1,5% extra.

Banen

Ongeveer 31% van de banen wordt direct of indirect geraakt door de Coronacrisis. Het gaat hier om 376.000 banen, waarvan bijna 250.000 in Amsterdam en bijna 130.000 in de overige gemeenten uit de regio.

Crisismaatregelen

Het effect op de werkloosheid is onzeker omdat de (Rijks)overheid diverse crisismaatregelen heeft genomen en in voorbereiding heeft. Zolang ondernemers werknemers in dienst kunnen houden, is het effect op de werkloosheid beperkt. Maar het precieze effect van de maatregelen is op dit moment onbekend.

Onderzoek

In opdracht van de gemeente is de raming van de impact van de coronacrisis op de Amsterdamse economie uitgevoerd door SEO, het onafhankelijke economisch onderzoeksbureau van de Universiteit van Amsterdam.

Vorig bericht Mediahuis Nederland verkoopt vastgoed Amsterdam aan Angelo Gordon en APF International
Volgend artikel Bedrijven uit Noord-Holland Noord zetten zich in tijdens COVID-19 crisis

Nu op WijNoordHolland