Cultuur

Cultuurherstel helpt Filmhuis Alkmaar vooruit

Platform ondersteunt culturele instellingen met coaches uit het bedrijfsleven

Coach cultuurherstel Filmhuis Alkmaar

Alkmaar,
Tussen 2016 en 2019 wist Filmhuis Alkmaar het aantal bezoekers te verdubbelen van 50.000 naar 100.000 bezoekers. Maar vanaf maart 2020 kwam de groei piepend en krakend tot stilstand. “Tijdens elke lockdown moesten wij helemaal dicht”, vertelt Marieke Jonker, directeur van Filmhuis Alkmaar. “En als we open konden, hadden we te maken met een opeenstapeling van maatregelen; check van het coronatoegangsbewijs, anderhalve meter afstand, mondkapjes, beperkte openingstijden. Wij hielden maar 25% van onze maximale capaciteit over. Toch gingen wij open, omdat het voor de lokale samenleving superbelangrijk was dat er plekken zijn om naar toe te gaan. Maar commercieel gezien ging het helemaal nergens over.”

Worsteling

De financiële hulpmaatregelen van de overheid en een speciale subsidie van het Filmfonds sleepten Filmhuis Alkmaar, in combinatie met de structurele subsidie, door de coronacrisis heen. Jonker: “In april 2021 trad ik aan als directeur van het filmhuis. Ik werd geacht om een nieuwe langetermijnvisie te formuleren, maar dat bleek nogal een worsteling. Normaal gesproken spiegel je dat aan de cultuurnota van de gemeente en aan input die je meekrijgt tijdens allerlei bijeenkomsten. Maar de gemeentelijke cultuurnota was in 2020 verlopen en door corona ligt er nog geen nieuwe. En bijeenkomsten met vakgenoten en andere belanghebbenden gingen tijdens de epidemie ook niet door.”

Perfecte match

Een bijeenkomst van Noord-Hollandse filmtheaters zorgde voor perspectief. Als gastspreker vertelde voormalige bankier Hans van Hooren daar over Cultuurherstel; een platform dat culturele instellingen bijstaat met ervaren coaches uit het bedrijfsleven. Jonker: “Ik dacht: dat is precies wat ik nodig heb. Vanaf dat moment ging het snel. Ik werd gekoppeld aan Pauline Altena. Als voormalig financieel directeur combineert zij zakelijke expertise met haar persoonlijke affiniteit met film. Voor ons de perfecte match.”

Sinds december vorig jaar voeren Jonker en Altena een paar keer per maand concrete gesprekken over de toekomstvisie van Filmhuis Alkmaar. “Pauline staat met beide voeten op commerciële grond”, aldus Jonker. “De ideeën die ik aan haar voorleg, worden zo gestaafd aan de zakelijke realiteit. Het mooie is, dat Pauline geen partij is in onze organisatie. Daardoor kan ze helemaal vrij en onafhankelijk meedenken. Ik beschik dus eigenlijk over een gratis consultant.”

Cultureel ondernemen

Elementen uit de toekomstvisie die Jonker ontwikkelt, zijn het versterken van de flexibiliteit en de crisisbestendigheid van Filmhuis Alkmaar. “Daar heb je extra bronnen van inkomsten voor nodig. We willen daarom mensen bereiken op manieren die onafhankelijk zijn van ons pand. Video on demand is daar een logisch voorbeeld van. Daar hebben we tijdens corona met de streamingdienst Picl al inkomsten mee gegenereerd. Maar we denken ook aan het organiseren van filmvoorstellingen in de buitenlucht, en om met films en ook maatschappelijk debat naar de mensen toe te gaan. Zo kunnen wij cultureel en creatief ondernemen, zonder dat we ons zelf vastpinnen op slecht 1 of 2 inkomstenbronnen.” Binnenkort staat de gehele toekomstvisie op de website van Filmhuis Alkmaar. Jonker: “Dankzij het initiatief van Hans van Hooren om Cultuurherstel op te zetten, en dankzij de input van Pauline, weet ik nu al dat ik blij zal zijn met het resultaat!”

In samenwerking met Cultuur+Ondernemen verbindt Cultuurherstel culturele instellingen met financiële kennis. Cultuurherstel wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland.

Vorig bericht Statenleden buigen zich over verkeerssituatie bedrijventerrein WFO Zwaagdijk
Volgend artikel Nieuwe Jumbowinkel in Purmerend

Nu op WijNoordHolland