Nieuws

Fastned dient met eMobility consortiumpartners Groeiplan in voor Nationaal Groeifonds

Naast Fastned zijn ABB, Alfen, ElaadNL, Lightyear, NKL, Rocsys, de Technische Universiteit Eindhoven en VDL onderdeel van het consortium.


Amsterdam
Fastned, het Europese snellaadbedrijf uit Amsterdam, heeft met acht partijen een eMobility consortium opgericht dat een Groeiplan heeft ingediend voor het Nationaal Groeifonds. Het doel is om gezamenlijk een schaal- en innovatieslag te maken om daarmee de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. Naast Fastned zijn ABB, Alfen, ElaadNL, Lightyear, NKL, Rocsys, de Technische Universiteit Eindhoven en VDL onderdeel van het consortium. Deze groep wordt mogelijk nog uitgebreid met andere partners. Het consortium wordt daarnaast gesteund door Ebusco, Evofenedex, Natuur & Milieu, NXP en Port of Rotterdam.

Het Groeiplan van het eMobility consortium is er op gericht om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen. In 2025 moeten de Nederlandse steden emissievrij zijn wat betreft logistiek vervoer. Vanaf 2030 mogen er alleen nog emissievrije auto’s verkocht worden en in 2050 moet al het transport emissievrij zijn. Dit geldt voor zowel personenvervoer als voor zwaardere voertuigen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er grote stappen gezet worden om de ambitie van de Nederlandse overheid te realiseren. Het elektrisch vervoer moet slimmer, efficiënter en autonomer worden en laadinfrastructuur moet klaargemaakt worden om de snelle groei in het aantal elektrische voertuigen en daarmee de hard groeiende vraag naar oplaadcapaciteit te faciliteren.

De doelen van het eMobility consortium sluiten naadloos aan bij de missie van Fastned om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders.

De Nederlandse eMobility sector heeft momenteel een koppositie in Europa met sterke exportkansen. Er worden daarnaast veel banen gecreëerd in deze zeer snel groeiende sector. Het stimuleren van elektrische mobiliteit, innovaties op dit gebied en de aanleg van laadinfrastructuur voor zowel personenvervoer als logistiek vervoer zijn essentieel om de klimaatambities te realiseren en zorgen ervoor dat Nederland koploper blijft op het gebied van eMobility. Het consortium hoort binnenkort of het Groeiplan geselecteerd is om verder ontwikkeld te worden tot een definitieve aanvraag voor het Nationaal Groeifonds.

Michiel Langezaal, CEO van Fastned
“Het zou geweldig zijn als het Groeifonds de plannen van het consortium kan ondersteunen, daarmee de transitie naar elektrisch rijden verder versnelt en de koppositie van de Nederlandse eMobility sector verstevigt.”

“Het versnellen van de transitie ligt in lijn met de missie van Fastned, dus wij nemen hierin graag een leidende rol,” aldus Langezaal.

Vorig bericht Ab Klink start 1 juli bij PwC
Volgend artikel 4 faillissementen in Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland