Nieuws

Gemeenten Schipholregio ontvangen miljoenen voor betere leefomgeving

€ 20 miljoen voor "juiste balans tussen wonen, werken en geluidsoverlast”


De stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) gaat de subsidie tot en met 2020 verdelen in gebieden nabij de start- en landingsbanen van Schiphol. De bijdrage is bestemd voor omgevingsprojecten die de leefbaarheid in een bepaald gebied verbeteren. Zo komt er bijvoorbeeld meer groen en recreatie, vernieuwing van dorpshuizen en een nieuwe sporthal. Maar de stichting helpt ook individuele gevallen. De stichting heeft al veel gedupeerden geholpen door bijvoorbeeld het isoleren van huizen of het repareren van dakpannen. Het doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit van de woon- werk- en leefomgeving in de Schipholregio.

Leefbare woon- en werkomgeving

De gemeenten die voor een bijdrage in aanmerking komen zijn Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en Haarlemmerliede & Spaarnwoude (Spaarndam). De stichting Leefomgeving heeft samen met deze gemeenten, bewoners en andere stakeholders gebiedsprogramma’s opgesteld. In deze gebiedsprogramma’s zijn projecten en initiatieven opgenomen die de leefbaarheid ten goede komen.

Gedeputeerde Tekin: “Samen met gemeenten en bewoners zijn gebiedsprogramma’s opgesteld met projecten waar de subsidies aan besteed kunnen worden. Uitgangspunt is een leefbare woon- en werkomgeving. Wonen onder de rook van Schiphol betekent ook geluidsoverlast. Maar het is ook een aantrekkelijke regio en daarom blijven we streven naar de juiste balans tussen wonen, werken en geluidsoverlast.â€

Budget per gemeente

Per gemeente zijn voor de uitvoering van de gebiedsprogramma’s de volgende budgetten beschikbaar:

  • Gemeente Aalsmeer: € 8,0 miljoen
  • Gemeente Uithoorn: € 7,5 miljoen
  • Gemeente Haarlemmermeer: € 3,0 miljoen
  • Gemeente Haarlemmerliede: € 1,5 miljoen

Stichting Leefomgeving Schiphol

Stichting Leefomgeving Schiphol is een leefbaarheidsfonds dat in 2008 is opgericht en wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland, Schiphol en het Ministerie van I&W. Deze partijen hebben voor de eerste tranche (2010-2016) en tweede tranche (2016-2021) ieder 10 miljoen euro gedoneerd.

Vorig bericht Metropoolregio Amsterdam ziet grote potentie in gebied rond het Markermeer-IJmeer
Volgend artikel Ontwikkelingsbedrijf NHN verhuist naar pand Inholland

Nu op WijNoordHolland