Nieuws

Gemiddelde startershypotheek in Noord-Holland hoogste van Nederland: € 317.168

Starters in Noord-Holland vroegen in het eerste kwartaal van dit jaar om een hypotheek van gemiddeld € 317.168.


Amsterdam
Dat is het hoogste gemiddelde van alle Nederlandse provincies en 7% meer dan het gemiddelde hypotheekbedrag in Noord-Holland tijdens dezelfde periode in 2018. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online bank Knab op basis van HDN-data.

Hypotheekbedrag kwart hoger dan landelijk gemiddelde

Met een gemiddeld hypotheekbedrag van € 317.168, waren de starters in Noord-Holland het afgelopen kwartaal wederom koploper van Nederland. Alleen de provincie Utrecht komt nog enigszins in de buurt met een gemiddeld hypotheekbedrag van € 293.630.

Het bedrag in Noord-Holland ligt 25% hoger dan het landelijk gemiddelde van € 254.330. Hekkensluiters zijn de starters in de provincie Groningen; zij vroegen gemiddeld om een hypotheek van € 185.726.

Aantal startersaanvragen neemt verder af

De continue stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren, zorgde er niet voor dat het aantal starters dat een hypotheek aanvroeg afnam. Sinds 2015 nam het aantal startersaanvragen in het eerste kwartaal gemiddeld met 8% toe. Aan die trend kwam in 2018 al een einde, en die dalende trend zet zich dit jaar voort.

Landelijk gezien vroegen starters in het eerste kwartaal van 2019 ruim 7% minder hypotheken aan (30.979) dan een jaar geleden. In Noord-Holland daalde het aantal aanvragen met 2% naar 4.699.

Volgens Knab tonen de cijfers eens te meer aan hoe moeilijk het voor starters is om een eerste huis te kopen. Vooral in de Randstad blijven de huizenprijzen maar stijgen. Da steeds minder starters een hypotheek aanvragen zegt veel over de benarde situatie waar ze in zitten.


 

Vorig bericht 4 nieuwe faillissementen in Noord-Holland (onder meer Schoonmaakbedrijf Ilayda B.V., Pelican Media B.V.)
Volgend artikel Vacature van de dag - Wijdemeren zoekt burgemeester

Nu op WijNoordHolland