Nieuws

Helderse School 7 beste bibliotheek ter wereld

De bekendmaking van de Public Library of the Year Award 2018 vond plaats in Kuala Lumpur, tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA).


Dit is een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. ‘Den Helder’ was als beste bibliotheek van Nederland samen met vier andere bibliotheken uit de hele wereld genomineerd voor de prijs. In feite won de bieb met deze nominatie al internationale erkenning. De wereldtitel ook echt binnenhalen betekent voor veel betrokkenen ontegenzeggelijk een kroon op hun werk.

Cultuurwethouder Heleen Keur: “Uiteraard ben ook ik ontzettend trots! Ik voel mij echt een geluksvogel dat ik als gloednieuwe wethouder van cultuur overal waar ik kom mag roepen dat de beste bibliotheek ter wereld in ‘mijn’ stad staat. En wat ben ik blij voor de mensen van de bieb! Natuurlijk ook voor iedereen die regelmatig dit prachtige gebouw bezoekt. Als je er binnen bent, voel je gewoon aan alles dat je in een heel bijzonder pand bent. Maar dat hoef ik niet uit te leggen, het winnen van deze prijs zegt genoeg. Hoe mooi is het dat de oude School 7 twee jaar geleden een culturele bestemming heeft gevonden. Cultuur is belangrijk, het verbindt de mensen. Onze bibliotheek brengt in Den Helder ook letterlijk verbinding. Als huiskamer van de stad, waar mensen elkaar ontmoeten en zich kunnen ontwikkelen, maar ook als verbinding tussen ons stadshart en Willemsoord, de plek waar ‘het’ straks allemaal gebeurt.â€

Schakel

De Helderse School 7 opende in april 2016 haar deuren voor het publiek en werd een jaar later uitgeroepen tot de ‘beste bibliotheek van Nederland’. School 7 is een belangrijke schakel in de stadsvernieuwing van Den Helder. De lokale Woningstichting realiseerde de nieuwe bibliotheek, die nu een verbinding vormt tussen het stadscentrum en de haven. Het markante gebouw is ontworpen door architect Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van de Veer tekende voor de inrichting, die aan een huiskamer doet denken.

Vijf genomineerden

Een vakjury heeft de kandidaten op verschillende punten beoordeeld, waaronder de lokale verankering, de architectuur en het interieur, nieuwe digitale ontwikkelingen, duurzaamheid van het gebouw en de wensen en behoeften van de gebruikers. De deelnemende bibliotheken moeten tussen 2015 en 2017 zijn opgeleverd. Het gaat om nieuwbouw of gerenoveerde gebouwen die daarvoor nog geen dienst deden als bibliotheek. Naast de Helderse bibliotheek waren ook de Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman iblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore genomineerd voor deze prijs.

Vorig bericht Rijk en provincie positief over multifunctionele nucleaire reactor
Volgend artikel Gemeente Amstelveen zit met aandelen Eneco in zijn maag

Nu op WijNoordHolland