Boekpresentatie

Hoe kan hennep bijdragen aan een circulaire economie

Maren Krings onderzoekt hoe industriële hennep een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie in haar boek 'H is for Hemp'

hennep bijdragen circulaire economie

Amsterdam,
Hoe kan industriële hennep bijdragen aan een circulaire economie, een economie waar de gehele samenleving en onze natuurlijke omgeving van profiteren? Met die vraag in het achterhoofd reisde Maren Krings, een Duitse auteur, fotograaf en verteller van verhalen over de klimaatcrisis, vier jaar de wereld rond. Het resultaat van haar zoektocht is H is for HEMP , een encyclopedisch boekwerk van maar liefst 624 pagina’s over alle facetten van de mondiale hennepindustrie. Het boek wordt op maandag 23 mei om 20:00 gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

200 projecten, 26 landen, 80 experts

Krings volgde de herontdekking van industriële hennep op vier continenten, fotografeerde meer dan 200 projecten in 26 landen en interviewde meer dan 80 experts. Haar bevindingen waren verrassend overeenkomstig bij alle projecten die ze bezocht. Of het nu gaat om een​​ grass-roots initiatief, een start-up of een grote commerciële hennepteler: al deze individuen en ondernemingen zien hennep als een middel om een positieve verandering teweeg te brengen.

” Ik heb deze reis gemaakt omdat ik antwoorden wilde vinden op de verstikkende vraag die door wetenschappers wordt gesteld; hoe kunnen we onze samenleving in een korte tijd omvormen zodat we verantwoord kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet? Op zoek naar een antwoord, stuitte ik op hennep. ” – Maren Krings

Een duurzame toekomst

Om de presentatie van H is for HEMP te vieren, organiseren Pakhuis de Zwijger , Maren Krings en het Hash Marihuana & Hemp Museum (een museum in Amsterdam en Barcelona gewijd aan cannabis- en hennepgeschiedenis en -cultuur) een boekpresentatie en rondetafelgesprek. Naast Krings zijn een aantal deskundigen uitgenodigd om in een bredere context te spreken over de vraag hoe hennep in verschillende industrieën kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. Welke rol kan hennep spelen in de bouwindustrie? Zijn biocomposieten met hennepvezels een volwaardig alternatief voor plastic? Zou er weer net als eeuwen gebruikelijk was papier van hennep kunnen worden gemaakt? Welke potentie heeft de plant voor verduurzaming in de textiel- en kledingindustrie?

Gasten zijn naast Krings zelf, Marriël Edzes (Oprichter GreenInclusive, biologische boer en adviseur duurzame impact), Alicia Fall (Oprichter Her Many Voices Foundation, mensenrechtenactivist), Jan Willem van de Groep (Initiator energie- en materiaaltransitie), Gerbrand Korevaar (conservator Hash Marihuana & Hemp Museum) en Mark Reinders (CEO van het eerste Nederlandse hennepteeltbedrijf HempFlax).

Het evenement vindt plaats op 23 mei 2022 in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam presenteert momenteel een tijdelijke tentoonstelling met een selectie van Krings’ werk.

Vorig bericht De beste ondernemingen van Noord-Holland
Volgend artikel Start aanleg glasvezelnetwerk in gemeente Medemblik

Nu op WijNoordHolland