Wedstrijd

House of Digital en PA consulting dagen scholieren uit

Hun smart home device - een combinatie van watersensor en mobiele app - laat gebruikers precies weten hoeveel water ze gebruiken

House of Digital PA

Haarlem,
De vierde Raspberry Pi-scholencompetitie is afgesloten met een feestelijke finale, waarbij het team I-SGH van Stedelijk Gymnasium Haarlem de Triple A-prijs won met hun uitvinding. De Raspberry Pi-competitie is een jaarlijks initiatief van PA Consulting in samenwerking met House of Digital. Dit jaar werden de teams uitgedaagd om in het kader van duurzaamheid ‘de wereld te redden’.

De Liedjestelefoon (Gomaruscollege, Groningen) won de prijs voor het meest creatieve idee. De meest haalbare uitvinding was van Team Frambozentaart (Buurtcollege Agora Maas en Peel, Panningen). Smart Shower (Gomaruscollege) won de prijs voor de meest impactvolle uitvinding. De Triple A aanmoedigingsprijs werd gewonnen door ISGH (Stedelijk Gymnasium Haarlem).

Wederom een fysiek samenkomen

Hoewel de eerste editie van de Raspberry Pi-wedstrijd nog met een fysieke bijeenkomst in de Johan Cruijff ArenA werd afgesloten, waren de tweede en derde edities door corona vooral digitaal van aard. Zowel organisatie als scholieren waren dan ook enthousiast over het feit dat de vierde Raspberry Pi-finale weer fysiek kon plaatsvinden.

De finalisten werden ‘s ochtends welkom geheten met een interactieve quiz, crypto-workshop en een gezamenlijke lunch. Tijdens een heuse innovatiemarkt konden jury en publiek vervolgens rondlopen om de teams aan de tand te voelen over hun uitvindingen. Het innovatiefeest werd afgesloten met een prijsuitreiking onder begeleiding van tv-presentator Klaas van Kruistum.

“Dit is waarom we deze competitie organiseren”, zei Mark Griep, hoofd PA Nederland, tijdens de prijsuitreiking. “De energie, de lessen die jullie hier met ons delen. Want wat jullie hebben gedaan, dat is wat wij ook doen bij PA Consulting: problemen oplossen door innovatief samen te werken. Ik hoop dat jullie je kennis, kunde en talent in jullie carrière inzetten om onze wereld een stukje mooier te maken.”

De prijzen werden uitgereikt door leden van de jury, bestaande uit Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting), Peter Toethuis (CIO, NN Leven), Rian van Heur (Content Director, VHTO) en Wendy Vierveijzer.

Winnaars

De meest creatieve uitvinding werd gewonnen door het team van de Liedjestelefoon, van het Gomaruscollege in Groningen. Zij wonnen met hun uitvinding die het leven van mensen met dementie fijner maakt – waarmee de scholieren tevens creatief buiten de lijntjes van het wedstrijdthema hadden gekleurd.

De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar Team Frambozentaart van het Buurtcollege Agora Maas en Peel in Panningen (Limburg). Dit team van 12- en 16-jarigen ontwikkelde een CO2-meter om de luchtkwaliteit in klaslokalen te bewaken. “Een idee dat in principe morgen al uitgevoerd kan worden”, aldus jurylid Willem van Asperen.

De prijs voor de meest impactvolle uitvinding werd uitgereikt aan het team van de Smart Shower, eveneens van het Gomaruscollege. Deze vernuftige uitvinding sluist douchewater door naar bijvoorbeeld het toiletreservoir wanneer het nog niet op temperatuur is. Zo bespaart hun uitvinding vele liters per douchebeurt.

De Triple A-prijs (De Aanmoedigingsprijs voor beste All-rounder en Aanstormend talent) was tenslotte voor Team I-SGH van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Hun smart home device – een combinatie van watersensor en mobiele app – laat gebruikers precies weten hoeveel water ze gebruiken tijdens een douche of bad. Hiermee vergroten zij het bewustzijn van consumenten over hun waterverbruik.

De winnende teams mogen een activiteit naar keuze kiezen. Bijvoorbeeld een middag raadsels oplossen en opdrachten doen om zo snel mogelijk uit een VR Escape Room te ontsnappen. Daarnaast is er een bedrag van 500 euro voor de begeleidende docent om te besteden aan de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden in de klas.

Ernst Brand, Managing Consultant en public sector-expert bij PA: “Na vier jaar Raspberry Pi-competities ben ik onverminderd enthousiast over dit initiatief. Iedere editie word ik eraan herinnerd dat jonge mensen inspirerende en relevante oplossingen kunnen bedenken voor complexe problemen.”

Vorig bericht Eerste stap terugdringen zeer zorgwekkende stoffen Tata Steel
Volgend artikel Centrum van Amsterdam is een nieuwe club rijker

Nu op WijNoordHolland