Interview WijBusinessNieuws

Interview Rob Visser van Restaurant See You: ‘Verwacht het onverwachte’

'Fijn om te zien dat mensen hier zonder zorgen kunnen eten'

Interview Rob Vissers: ‘Verwacht het onverwachte’

Foto: Rob Visser, Café Restaurant Sea You

Wijk Aan Zee,
Restaurant Sea You is waar culinair genieten en glutenvrije gerechten samenkomen. In Velsen-Noord bevindt zich een bijzonder restaurant dat bekendstaat om zijn glutenvrije menu. Rob Visser weet met zijn passie voor koken klanten uit heel Nederland aan te trekken. Ontdek het verhaal achter Sea You en maak kennis met Rob Visser – eigenaar, chef-kok en boekhouder van het restaurant.

Het restaurant ligt op een bijzondere locatie. Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Ik werk al 40 jaar in de horeca en was ongeveer 23 jaar aan het werk in Amsterdam. Ergens tussen 2003 en 2005 heb ik beslist om dit achter me te laten. Daarna heb ik een jaar niets gedaan. Ik woonde hier wel in de buurt dus ik kende de locatie. Ik heb beslist om het te kopen en na een jaartje was ik hier aan het werk. Het ligt wel een beetje op het einde van de wereld. Je kan namelijk niet verder met de auto.”

Wat heeft je geïnspireerd om alles glutenvrij aan te bieden?

“Dat is gegroeid. Zo’n 16 jaar geleden kwam er een klant op bezoek die het advies gaf om glutenvrij eten te maken omdat dit een grote markt zou worden. We hebben toen vier gerechten op de kaart gezet die glutenvrij verkrijgbaar waren. Ondertussen is dit verder gegroeid en nu hebben we voor praktisch alles een glutenvrije mogelijkheid.”

Welke uitdagingen komen kijken bij het runnen van een glutenvrij restaurant?

“Het is was in het begin best wel moeilijk om ingrediënten te vinden. Als je door de supermarkt loopt en producten uit de rekken haalt, denk je er niet bij na of er gluten inzitten. Maar als je zomaar eens een potje uit de schappen haalt, zit er vrijwel altijd tarwe in – iets wat mensen met een glutenintolerantie niet mogen eten. Als je tien potjes hebt, bevatten er 8 gluten. Producten waar ik veel gerechten van kan maken, mogen mensen met een allergie niet eten. Dit is eigenlijk de basisregel die ik gebruik. Dus als er iets bijvoorbeeld tarwe, gerst, haver of rogge bevat, komt het mijn keuken niet binnen.

Daarnaast speelt hygiëne een grote rol. Restaurants die slechts een paar dingetjes glutenvrij aanbieden, moeten heel vaak hun handen wassen. Uiteindelijk zijn ze meer bezig met hygiëne dan met hun gerechten. Dat is vaak ook de reden waarom restaurants stoppen met het aanbieden van glutenvrije gerechten. Alles moet duidelijk gescheiden worden.”

Hoe is de vraag naar glutenvrije gerechten in de loop der jaren veranderd en hoe heb je hierop ingespeeld?

“De markt is blijven groeien. Hoe meer glutenvrije producten we ook op de kaart gingen zetten, hoe groter de aanpassing was in de keuken. We hebben een systeem opgebouwd waarmee onze glutenvrije gerechten goed gescheiden worden, maar waar we wel beide gerechten in de keuken kunnen voorbereiden. Soms gebruiken we ook glutenvrije ingrediënten in normale gerechten. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd glutenvrije bloem. Mensen eten soms glutenvrij en weten het niet eens.”

Denk je dat je door je te richten op deze doelgroep meer omzet draait dan als je een ‘normaal’ restaurant was geweest?

“Het is voor mij echt een business geworden. Het is een groot deel van mijn inkomsten. Mensen komen ook naar de keuken toe om me te bedanken omdat ze eindelijk eens onbezorgd konden eten. Ik heb er heel lang aan gewerkt maar ik heb het wel voor elkaar gekregen. Mijn neus krult er wel van, maar dat vind ik best mooi. Het is fijn om te zien dat mensen hier zonder zorgen kunnen eten wat er op het menu staat en daarna het restaurant met een volle buik kunnen verlaten.”

Wat is de beste stap die je ooit hebt genomen als ondernemer?

“Die moet ik nog zetten: stoppen met werken! (lacht) Nee, ik denk dat ik wel nog even doorwerk. Ik vind het nog veel te leuk.”

Tot slot, wat zijn de toekomstplannen voor het restaurant?

“Ik heb wel nog plannen binnen de horeca. Ik ben momenteel bezig met het opzetten van spareribs om dit te verkopen aan andere ondernemers en andere horecabedrijven. Deze zijn ook glutenvrij afgekookt. Op het ogenblik zoeken we daar kandidaten voor. Op vrije dagen toeren we rond en rijden we langs andere horecazaken om een proefpakket te leveren. Voor de rest zal ik hier wel nog een paar jaar blijven werken en op zoek gaan naar iemand die het van mij kan overnemen. Maar voorlopig vind ik het nog leuk.”

Vorig bericht KVK presenteert lijst met 100 Nederlandse bedrijven
Volgend artikel Provincie Noord-Holland stelt € 3 miljoen subsidie beschikbaar voor circulair bouwen

Nu op WijNoordHolland