Nieuws

‘Laat ROM’s kleine bedrijven ondersteunen bij digitalisering’

36 procent van mkb heeft bedrijfsvoering niet of nauwelijks gedigitaliseerd, dit geldt zelfs in hogere mate voor kleinste bedrijven


MKB-Nederland pleit er daarom voor dat kleine ondernemers hulp krijgen van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) om een inhaalslag te kunnen maken.

Nieuwe cijfers over digitalisering

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vandaag nieuwe cijfers over digitalisering van het bedrijfsleven. Hoe groter de onderneming, hoe verder de digitalisering is doorgevoerd in de bedrijfsvoering, zo blijkt. Kleine ondernemers weten volgens MKB-Nederland echter vaak niet wat ze met data kunnen doen en hoe ze moeten digitaliseren. Bovendien is deze groep ondernemers al onevenredig veel tijd kwijt aan het voldoen aan regels en administratieve verplichtingen.

ROM’s als makelaar tussen kennis en toepassing

MKB-Nederland maakt zich zorgen over deze nieuwste cijfers. Het laat zien dat kleine bedrijven niet goed weten hoe ze met data en digitalisering aan de slag moeten en dat is geen goed nieuws voor hun productiviteit. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zouden daarom als makelaars moeten fungeren tussen de kennis van universiteiten, hogescholen en de toepassing bij kleine ondernemingen.

Er zijn hiervan al goede voorbeelden zoals het MKB Data Lab, waarbij studenten van Jheronimus Academy of Data Science (JADS) ondernemers in Den Bosch helpen om slim om te gaan met data. MKB-Nederland wil dat deze werkwijze in rap tempo met hulp van de ROM’s wordt opgeschaald. Dit is zo belangrijk voor de Nederlandse economie dat het kabinet hier veel meer geld voor moet uittrekken.

Vorig bericht MKB anno 2020: relaties versterken met een eigen mijn-omgeving
Volgend artikel Schiphol lanceert actieprogramma stikstof

Nu op WijNoordHolland