Nieuws

Laren, Bloemendaal en Blaricum meeste miljonairs

3 steden in Noord-Holland aan de top.


Laren/Bloemendaal/Blaricum
Het aantal miljonairs in Nederland is met 1,2% gestegen naar 115.000 Nederland met een vermogen van € 1 miljoen of meer. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van bankier Van Lanschot.

  • De gemiddelde leeftijd van de miljonair is 59,5 jaar
  • Een op de vijf werkzame miljonairs werkt in de agrarische sector
  • Twee derde van de miljonairs belegt
  • In de provincie Zeeland en in de gemeente Laren wonen relatief de meeste miljonairs

Vermogen

Miljonairshuishoudens hebben een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet is meegeteld. Rond 60 procent van de miljonairs heeft een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro, terwijl 10 procent 5 miljoen euro of meer bezit. De helft van het totale bezit van miljonairs bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen.

Besteedbaar jaarinkomen

Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens bedroeg in 2017 gemiddeld 117 duizend euro, tegenover 40 duizend euro van niet-miljonairs. Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de voornaamste bron van inkomsten. Voor een kwart van de miljonairs is dat pensioen, voor 15 procent loon als werknemer en voor 13 procent inkomen uit vermogen, zoals ontvangen rente, dividend en opbrengsten uit onroerend goed.

Ondernemers

Van de werkzame hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens is bijna 80 procent ondernemer, van de werkzame niet-miljonairs is dat 15 procent. Werkzame miljonairs in de specialistische, zakelijke dienstverlening hebben gemiddeld het hoogste jaarinkomen (149 duizend euro), gevolgd door miljonairs in de financiële dienstverlening en nijverheid.

Miljonairs in de agrarische sector hebben met 90 duizend euro gemiddeld het laagste besteedbare huishoudensinkomen van de werkzame miljonairs. Werkzame niet-miljonairs hebben jaarlijks gemiddeld 45 duizend euro besteedbaar huishoudensinkomen.

Rond 85 procent van de volwassenen in miljonairshuishoudens ervaart zijn gezondheid als goed of zeer goed, tegen 77 procent van de niet-miljonairs. Miljonairs rapporteren doorgaans een gezondere leefstijl dan niet-miljonairs.

Ze roken minder vaak (14 procent) en hebben minder vaak ernstig overgewicht (7 procent) dan niet-miljonairs (achtereenvolgens 25 en 13 procent). Van de miljonairs geeft 94 procent zichzelf een 7 of hoger in de beoordeling van hun eigen geluk. Miljonairs scoren gemiddeld 8,1 op geluk, niet-miljonairs 7,7.

Vorig bericht Alembo Alkmaar sluit contract voor ondersteuning Klantenservice Intertoys
Volgend artikel 27 juni fuseren Noord-Hollandse regionale Stivas-stichtingen

Nu op WijNoordHolland