Nieuws

Amsterdamse makelaars goedkoopste van Nederland

Makelaars in Amsterdam rekenen de laagste tarieven van Nederland voor het verkopen van een woning.


makelaars

Amsterdam
Daarmee zijn Amsterdamse makelaars goedkoper dan makelaars uit Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dit blijkt uit onderzoek van Mijn Verkoopmakelaar, een vergelijkingsplatform van makelaars.

Amsterdams goedkoopst

De website baseert de cijfers op bijna duizend voorstellen die makelaars het afgelopen jaar stuurden naar woningeigenaren met verkoopplannen. In Amsterdam kost het verkopen van een woning gemiddeld 1,15% van de verkoopopbrengst. De courtage ligt in Amsterdam lager dan het landelijke gemiddelde van 1,32%. De duurste plek om een woning te verkopen is Utrecht. Utrechtse tussenpersonen rekenen gemiddeld een courtage van 1,42% voor het verkopen van een woning.

Tienduizend euro

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is het grote verschil in prijzen die verschillende makelaars hanteren voor het verkopen van dezelfde woning. Gemiddeld is het verschil tussen de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis, 1.700 euro. In één geval vroeg de duurste makelaar 13.000 euro voor de verkoop van woning in Amsterdam, terwijl de goedkoopste makelaar een vergoeding van 2.500 euro vroeg, een verschil van meer dan 10.000 euro. ‘De verschillen zijn het grootst als makelaars met een vaste prijs, concurreren met makelaars die een percentage van de verkoopopbrengst vragen.’ Aldus Antoine Steenkamer, initiatiefnemer van het onderzoek.

Woningkrapte oorzaak prijsverschillen

Een verklaring voor de grote prijsverschillen is te vinden in de aanhoudende woningkrapte. Op 9 januari bracht de NVM al naar buiten dat de woningprijzen door de krapte met 8% zijn gestegen. Het lage aantal woningen dat op de markt komt, is niet alleen te merken voor starters. Ook makelaars hebben er last van dat er weinig woningen vrijkomen om te verkopen. Makelaarskantoren zakken daarom met de prijs om toch voldoende verkoopopdrachten binnen te halen. Hierdoor staan grote verschillen in wat verschillende makelaars voor de verkoop van dezelfde woning vragen.

Over Mijn Verkoopmakelaar

Mijn Verkoopmakelaar is begin 2019 opgericht om het voor toekomstige verkopers makkelijker te maken om een makelaar te kiezen. De startup biedt eigenaren de mogelijkheid om door middel van foto’s, hun woning in één keer voor te leggen aan de makelaars uit de buurt. De woningeigenaren ontvangen van makelaars een reactie met daarin hun inschatting van de verkoopopbrengst, hun aanpak om dat voor elkaar te krijgen en de kosten die zij voor hun diensten rekenen. Op die manier kan een consument gemakkelijk de beste tussenpersoon kiezen.

Vorig bericht Masterclass circulaire economie dinsdag 3 maart in Hoorn
Volgend artikel Peter Rehwinkel benoemd tot waarnemend burgemeester Bergen

Nu op WijNoordHolland