Overname

Marco Schilder breidt Hoekstra Opleidingen verder uit

Drie Noord-Hollandse rijscholen met een lange historie gaan zakelijk verder onder één dak

Marco Schilder Hoekstra Opleidingen

Alkmaar,
Drie welbekende Noord-Hollandse rijscholen met een lange historie (uit Alkmaar en de Noordkop) gaan zakelijk verder onder één dak. En dat dankzij de aanpak en drive van Marco Schilder, de ondernemer die altijd op zoek is naar mogelijkheden om met andere partijen samen te werken. Of bedrijven over te nemen, en daarmee strategische groei te realiseren.

In 2019 neemt Marco Schilder – op dat moment eigenaar van de ANWB Rijopleidingen in Amsterdam, Purmerend en Zaandam – Hoekstra Opleidingen over, een van de oudste rijscholen van Alkmaar. Tegelijkertijd neemt hij ook de vestigingen van ANWB  Noord-Holland (Alkmaar, Hoorn en Den Helder) over. Hierbij wordt hij begeleid door Joost Baltus, overnameadviseur van Prisma Advies Groep. Met deze aanwinsten is Schilder in één klap de grootste aanbieder van rijopleidingen in Noord-Holland, zowel voor particulieren als voor beroepschauffeurs.

Geen angst voor concurrentie

Marco Schilder typeert zichzelf als iemand die graag de samenwerking zoekt: “Dat zit in mij, ik ervaar geen gevoel van concurrentie. Ik vind het gewoon leuk om met mensen te praten. En als je omhoog zit, help je elkaar. Ook in mijn vroegere werkgebied, de automotive branche, was ik gewend om dingen gezamenlijk op te pakken. Shows bijvoorbeeld, of monteursopleidingen.” Daarom drinkt Marco regelmatig koffie met collega-ondernemers.

Kop koffie drinken

Een van Marco’s koffieafspraken, samen met Paul Frijn, manager van Hoekstra Opleidingen, vindt plaats in het najaar van 2021. Hun gesprekspartner: Arnold Gründmann, eigenaar van twee Verkeersscholen met een even lange historie als Hoekstra. Gründmanns vader richtte in 1977 vanuit Anna Paulowna Verkeersschool Konsum op, nog altijd een gevestigde naam in de hele Kop van Noord-Holland. In 2012 benutte Arnold de kans om een collega-bedrijf over te nemen: Verkeersschool Paul uit Alkmaar, net zo’n bekende rijschool als Hoekstra.

Samen sterker in de markt

In de loop van het gesprek informeert Marco naar Arnolds toekomstplannen en of hij wellicht open zou staan voor een nauwe samenwerking tussen hun rijopleidingen. Een suggestie waarmee hij Arnold verrast: “Met die mogelijkheid was ik totaal nog niet actief bezig! Ik moest dit dus eerst rustig op me laten inwerken, maar langzaam begon ik er de voordelen van in te zien. Samen kun je je ruimer profileren en sta je nog sterker in de markt. Daarnaast zou het mij de kans geven om het rustiger aan te gaan doen. Een aantrekkelijk idee.”

In december laat Arnold daarom weten dat hij openstaat voor onderhandelingen. Marco Schilder vraagt hiervoor weer de ondersteuning van Joost Baltus, “want in zo’n traject is Joost een uitstekende procesfacilitator, die ook de belangen van de andere partij niet uit het oog verliest”. Ook Arnold Gründmann ervaart dat de gesprekken in goede harmonie verlopen. Uiteindelijk vindt de daadwerkelijke overdracht op 3 mei 2022 plaats.

Nieuwe deuren openen

Met het resultaat van het proces zijn de heren aan beide kanten van de tafel uitgesproken content. Arnold Gründmann: “Na bijna 40 jaar werd het tijd voor mij om een andere deur te openen, zonder de verantwoordelijkheid van het ondernemer zijn. Ik vind het nog steeds erg leuk om als instructeur te werken en dat blijf ik ook in de nieuwe situatie een aantal jaren doen. Daarnaast is het duidelijk dat Verkeersschool Paul en Konsum in goede handen terecht zijn gekomen. Wat mij betreft, is het dus één plus één is drie!”

Twee Alkmaarse grootheden samen

Marco Schilder: “Officieel is er sprake van een overname, maar ik zie het meer als verdergaan vanuit samenwerking, met alle mensen die bij de verschillende rijscholen vandaan komen. Ik vind het vooral mooi dat Hoekstra Opleidingen en Verkeersschool Paul nu bij elkaar horen. Allebei meer dan 60 jaar geleden opgericht door Alkmaarse vakidioten waar velen van ons nog les van hebben gehad. En met Konsum erbij staan we ook steviger in de Noordkop. De consument die bij ons een personenauto-, motor- of bromfietsrijbewijs wil halen, gaan we bedienen vanuit onze ANWB-formule. Alle zware categorieën rijopleidingen en chauffeursopleidingen gaan vallen onder Hoekstra Opleidingen. Hiermee kunnen we nog beter inspelen op de vraagstukken van de toekomst en voor onze klanten en medewerkers de continuïteit waarborgen.”

Vorig bericht Start aanleg glasvezelnetwerk in gemeente Medemblik
Volgend artikel Hybride werkomgeving zorgt voor stress en dataverlies

Nu op WijNoordHolland