Cao

Medewerkers van ETOS zoeken op Fat Cat Day hun baas op

Medewerkers pleiten voor leefbaar loon, behoud van toeslagen, goede reiskostenvergoeding en minder werkdruk

ETOS medewerkers zoeken op Fat Cat Day hun baas op

Etos-medewerkers overhandigen vandaag, op Fat Cat Day, een klantenpetitie aan Ahold CEO Frans Muller. Zij onderschrijven dat het hoog tijd wordt voor een leefbaar loon voor de winkelmedewerkers. Rond de afgelopen feestdagen vroegen Etos-medewerkers hun klanten een petitie te ondertekenen voor een goede cao, met een leefbaar loon, behoud van toeslagen, een goede reiskostenvergoeding en minder werkdruk. In de week voorafgaand aan Kerst werd volop gestaakt in tal van Etos-winkels in Nederland.

Minimaal 10%

De 2750 Etos-medewerkers zijn het zat dat alles duurder wordt, maar dat hun salaris laag blijft. Het was in december voor het eerst dat zoveel mensen in de drogisterijen hun werk neerlegden. De lonen in de drogisterijen liggen op of net boven het minimum. De directies zijn vooral bezig om te zorgen dat de winsten ten goede komen aan de aandeelhouders, die veelal in het buitenland zitten. FNV Handel wil dat de lonen in de drogisterijen meestijgen met de inflatie (automatische prijs compensatie). Dat betekent een verhoging in januari 2023 met minimaal 10 procent.

In 1,5 dag jaarinkomen bij Ahold

De schrale lonen bij ETOS staan in schril contrast met wat de 14 meest invloedrijke CEO’s van Nederland vandaag, op 6 januari, al op zak hebben aan jaarinkomen. Zij hebben gemiddeld het hele minimumloon van één jaar in zes dagen verdiend. Ahold CEO Frans Muller, verantwoordelijk voor onder andere de Etos-winkels, heeft in slechts 1,5 dag al het jaarloon verdiend van zijn minstverdienende medewerker bij de Etos-winkels. De FNV heeft vrijdag 6 januari uitgeroepen tot Fat Cat Day 2023.

Overal onrust in winkels

In de hele winkelstraat neemt de onrust toe. Hoewel de FNV bij IKEA en de doe-het-zelfwinkels goede cao’s heeft kunnen afspreken, roepen medewerkers van Etos, Kruidvat, Prijsmepper, Trekpleister, Holland& Barrett, Hema, Albert Heijn, Bijenkorf en de ANWB-winkels ook steeds harder om een leefbaar loon. FNV Handel bestuurder Cindy Onvlee: “Zij zien wat de acties bij de Bijenkorf en bij Etos losmaken. Staken steekt aan, zeker op plekken waar mensen te weinig verdienen en in de problemen komen door de stijgende prijzen. Terwijl de bedrijven gigantische winsten maken en superrijke aandeelhouders alleen maar rijker worden, kan er voor de medewerkers niks extra’s af. Ook veel klanten storen zich steeds meer aan dit gedrag en vele duizenden hebben onze Etos-klantenpetitie inmiddels ondertekend.”

Fat Cat Day

Sinds 2020 vergelijkt de vakbond elk jaar de beloningen van de CEO’s van de 14 meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon. Dit jaar heeft de meestverdienende CEO, Wael Sawan van Shell, al na 28 uur een minimumjaarloon in zijn zak. Verder staan in het lijstje de CEO’s van onder andere Ahold Delhaize, Philips, Randstad, Aegon en KPN. De FNV vindt dat het verschil tussen de minst- en meestverdienende (ook wel de Fat Cat) in een bedrijf flink kleiner moet zijn. Top en aandeelhouders cashen, terwijl de mensen met weinig inkomen het stevigst zijn getroffen in deze barre inflatieperiode. Zij zijn het die de winsten mogelijk maken en elke cent nodig hebben om rond te komen.

Vorig bericht DELA neemt resterend aandelenbelang Associatie en IJmond over
Volgend artikel DELA neemt resterend aandelenbelang Associatie & IJmond over

Nu op WijNoordHolland