Agri

Meer eten uit de regio: 3 x €15.000 voor projecten

Stimulatie van productie van meer voedsel in de regio

Meer eten uit regio

Weesp, Haarlem,
Om productie van voedsel in de regio te stimuleren, ontvingen 3 initiatiefnemers van gedeputeerde Ilse Zaal een cheque van 15.000 euro om hun project verder uit te voeren.

Het lokaal produceren van voedsel zorgt ervoor dat producten een kortere weg afleggen voordat ze op het bord liggen. Zo’n korte keten is goed voor Nederlandse boeren en andere lokale producenten. De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat er meer wordt gegeten uit de eigen regio. Om dit te stimuleren is er een challenge georganiseerd.

Ilse Zaal, gedeputeerde landbouw: “De provincie stelt 3x €15.000 beschikbaar voor deze challenge die onderdeel is van de uitvoeringsagenda van Voedsel Verbindt. We willen dat in 2030 25% van het eten uit de regio komt en om dat te bereiken zijn initiatieven vanuit de samenleving ontzettend belangrijk. 25 initiatieven uit Noord-Holland en Flevoland hebben zich ingeschreven. We belonen niet alleen de beste 3, maar we halen ook het net op om te zien waar partijen mee bezig zijn. Van een aantal initiatieven zien we al mogelijkheden om die te verbinden met andere projecten.”

De winnaars

Vers aan de Vecht (Weesp)
Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoekt voor de bestaande voedselindustrie en in eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur. Ze zijn gestart met een groentepluktuin op het terrein van De Groene Griffioen; een biologische melkveehouderij in Weesp. In de tuin plukt een groep van 100 oogstdeelnemers wekelijks hun eigen groenten. 3 tuinders zorgen ervoor dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Vers aan de Vecht gebruikt het prijzengeld om meer oogstdeelnemers te bedienen en daarnaast nog veel meer mensen te inspireren via educatie en hun podcast.

Korte keten vanuit het hart (Haarlem)
In Haarlem is een initiatief gestart om boeren en ambachtelijke producenten uit de regio te verbinden met inwoners. Dit initiatief met een Buurderij in de stad blijkt succesvol. Veel schakels uit de keten zijn betrokken: stadse voedselproducenten, boeren, zorginstelling en burgers. Vanuit de overtuiging dat iedereen mee moet kunnen doen, wil het project mensen met een beperking meer betrekken. Ieder vanuit zijn eigen talent. Hiervoor wordt een samenwerking aangegaan met de Hartekamp groep, waar cliënten al een bakkerij draaien. Daarnaast wil het project meer wijkpunten opzetten en nog meer consumenten en producenten uit de regio aantrekken.

Koop Bio Lokaal

De vereniging BIO-NH verbindt biologische ondernemers in Noord-Holland, zowel agrarische ondernemers als winkels en kleine productiebedrijven. De vereniging is aanspreekpunt voor diverse geïnteresseerde partijen. Met het prijzengeld kan de vereniging verder professionaliseren en de communicatiemiddelen verbeteren om daarmee de prachtige producten van bio-telers in Noord-Holland beter op de kaart te zetten. De jury ziet ook mogelijkheden voor een koppeling met de Voedsel Verbindt App.

Vorig bericht Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet
Volgend artikel Duurzaam zeilend vrachtschip ‘Tres Hombres’

Nu op WijNoordHolland