Woningbouw

Nieuw studentencomplex De Vest in Haarlem feestelijk geopend

Met o.a. een presentatie, diverse toespraken, een bezichtiging en een rondleiding

Nieuw studentencomplex De Vest in Haarlem feestelijk geopendHaarlem,
In Haarlem werden dinsdag 18 april de 82 nieuwe studentenwoningen, die DUWO in het voormalige huis van bewaring De Vest bouwde, feestelijk geopend. Met o.a. een presentatie, diverse toespraken, een bezichtiging en een rondleiding werd de geschiedenis van het complex en de duurzame transformatie tot woningen uitgebreid belicht: van huis van bewaring naar een thuis voor studenten.

In september 2021 is begonnen met de realisatie van comfortabele zelfstandige studentenwoningen (met eigen keuken, badkamer en toilet). Omdat De Vest een monumentaal historisch gebouw is, zijn veel details bewaard gebleven en is de historie duidelijk herkenbaar. De woningen zijn gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via hogeschool Haarlem Campus (Haarlem Institute for Higher Education). Eind 2022 konden de studenten er al naartoe verhuizen.

Anneleen Lagae, voorzitter raad van bestuur DUWO: “Een historisch pand als dit transformeren is een hele uitdaging en we hadden dit niet gekund zonder de gemeente, hogeschool Haarlem Campus en onze andere samenwerkingspartners. We hopen hiermee een fijne en betaalbare woonomgeving gecreëerd te hebben voor studenten, dichtbij hun onderwijsinstelling: een mooi voorbeeld van wonen op de campus.”

Een multifunctionele omgeving

In samenwerking met de gemeente heeft Stichting Panopticon het plan gemaakt voor het Koepelterrein.
Floor Roduner, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening in Haarlem: “Het Koepelterrein verenigt uiteenlopende functies als wonen, werken, studeren, horeca en ontspanning. Die diversiteit in een zo bijzonder gebouw dat op deze manier behouden kon blijven, is een prachtige bijdrage aan de Haarlemse binnenstad. De zelfstandige studentenwoningen in De Vest zijn een mooie aanvulling op de woonvoorraad in Haarlem.”

Een monumentaal gebouw met energielabel A

De Vest is een duurzaam studentencomplex. Met het behoud van het oorspronkelijke complex is het circulair. Verder werd er zo min mogelijk materiaal gebruikt. Het pand is gasloos, uitstekend geïsoleerd en wordt in warm water voorzien door warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. De klimaatinstallatie is ook aangesloten op de zonnepanelen en zorgt zowel voor warmte in de winter als voor koeling in de zomer. De woningen in het complex hebben minimaal energielabel A.

Architect Hans Kuiper: “Alles moest veranderen, zodat alles hetzelfde blijft”. Er moest heel veel gebeuren, maar we hebben minimale aanpassingen aan het oorspronkelijke bouwontwerp gedaan. Hiermee is een monument behouden en blijft het leven. Dit kan alleen door een passende gebruiker die vanuit de mogelijkheden van het gebouw denkt. Ik denk dat DUWO daarin is geslaagd.”

Sprekers tijdens de opening waren Milan en Patrick van der Meulen van Soly, Anneleen Lagae, bestuursvoorzitter van DUWO, Floor Roduner, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening in Haarlem en architect Hans Kuiper.

 

Vorig bericht Broodfonds informatiebijeenkomst Hilversum (2 mei)
Volgend artikel 1e nieuwe weggedeelte A.C. de Graafweg, Wognum geopend

Nu op WijNoordHolland