Nieuws

Dit zijn ze nou, de nieuwe biljetten 100 en 200 euro

De ECB onthult de nieuwe bankbiljetten van €100 en €200


Ze komen op 28 mei 2019 in omloop. Daarmee is de vervangingsronde bijna voltooid. De eerste vier bankbiljetten van de nieuwe serie, die van €5, €10, €20 en €50, werden in respectievelijk 2013, 2014, 2015 en 2017 in omloop gebracht.

De Europese Centrale Bank zal geen biljetten van €500 meer produceren, al blijven de biljetten van €500 uit de eerste serie wel een wettig betaalmiddel.

De nieuwe serie heet de Europa-serie, omdat in twee echtheidskenmerken een portret van Europa is verwerkt. Bij de nieuwe eurobankbiljetten is voor deze figuur uit de Griekse mythologie gekozen, omdat ze een duidelijke band heeft met het Europese continent en tevens de bankbiljetten een menselijk trekje geeft. De gebruikte afbeelding van Europa is afkomstig van een vaas uit het Louvre.

De onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van het Eurosysteem bepaalt dat de eurobankbiljetten ‘zelfbeschermend’ moeten zijn, dat wil zeggen dat ze het valsemunters moeilijk moeten maken. Banken, mensen die beroepsmatig met geld omgaan en het grote publiek moeten vervalste bankbiljetten kunnen herkennen en zo de strategie van het Eurosysteem ter bestrijding van valsemunterij ondersteunen.

De nieuwe eurobankbiljetten zijn ook duurzamer dan die van de eerste serie. Dat betekent dat ze minder vaak vervangen moeten worden, wat goedkoper is en minder belastend voor het milieu. Dat is vooral voor de biljetten van €5 en €10 van belang, want die wisselen vaker van eigenaar dan de andere coupures.

Vorig bericht Samen met al haar partners is Stichting C-creators opgericht
Volgend artikel Sterke miljoenennota vraagt om een ondernemend vervolg

Nu op WijNoordHolland