Wetgeving

Nieuwe wetten en regels vanaf 1 januari 2023

De belangrijkste wijzigingen op een rij

Nieuwe wetten en regels vanaf 1 januari 2023

Het nieuwe jaar zal weer beginnen met een aantal doorgevoerde wetswijzigingen voor starters, zzp’ers en mkb’ers. Om een goed overzicht te krijgen zullen WIJ hier de belangrijkste wijzigingen uitlichten.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Een van de belangrijkste wetswijzigingen zal gaan over de zelfstandigenaftrek. Werk je per jaar minimaal 1.225 uur in je onderneming? Dan heb je recht op zelfstandigenaftrek en mag je jaarlijks het bedrag van de winst aftrekken. Dit gaat veranderen, per 1 januari 2023 gaat deze al fors omlaag, van €6.310,- naar €5.030,-. Een verschil van €1.280,-. Het is tevens de bedoeling dat de zelfstandigenaftrek nog verder omlaag gaat naar €900,- in 2027.

Vennootschapsbelasting omhoog

Hier zijn niet een, maar twee veranderingen van toepassing. Door deze aanpassing zal je meer vennootschapsbelasting gaan betalen in 2023. Zo gaat per 1 januari 2023 de schijfgrens omlaag van €395.000,- naar €200.000,-. Alle winst tot 200.000 euro valt in schijf 1, maar is de winst groter? Dan valt het deel dat boven de 200.000 euro uitkomt in schijf 2 met een hoger belastingtarief. Daarnaast gaat het tarief voor vennootschapsbelasting in schijf 1 omhoog van 15% naar 19%. Dus ook in schijf 1 ga je meer belasting betalen. Het gedeelte dat boven de grens van €200.000,- komt wordt belast in schijf 2 met 25,8% belasting. Dit tarief is hetzelfde gebleven.

Let op: ingangsdatum voor deze wetswijziging is nog niet definitief.

Kinderopvangtoeslag hangt niet meer af van aantal gewerkte uren

Een belangrijke ontwikkeling voor ondernemers met jonge kinderen die gebruik maken van kinderopvangtoeslag. In het nieuwe jaar hangt de hoogte van de opvangtoeslag niet meer af van het gewerkte aantal uren. De kinderopvangtoeslag was tot op heden afhankelijk van het aantal uren van de ouder die het minst werkt. De bedoeling van het loslaten van het aantal gewerkte uren, is dat het makkelijker wordt voor ouders met jonge kinderen om te blijven werken.

Afschermen bezoekadres in Handelsregister

Deze regel is iets eerder ingegaan dan het overgrote deel van de wetswijzigingen. Zo is het namelijk per 15 december 2022 mogelijk om het bezoekadres van een onderneming af te schermen. Deze maatregel kan getroffen worden wanneer er sprake is van (mogelijke) dreiging voor jezelf of een medebewoner. Heb je een eenmanszaak of ga je deze inschrijven, dan biedt de Kamer van Koophandel nu de mogelijkheid om je bezoekadres af te schermen. Daarvoor in de plaats moet je een postadres registreren. Heb je geen eenmanszaak en is er sprake van waarschijnlijke dreiging of concrete dreiging? Dan heb je ook de mogelijkheid om het bezoekadres af te laten schermen in het Handelsregister.

Minimumloon gaat ruim 10% omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 januari 2023 stijgen met ruim 10%. Waar er eerder sprake was van een stapsgewijze stijging tot 7,5%, is de verhoging nu aangepast met ruim 10% in een keer per 1 januari 2023. Dit geldt ook voor het AOW en minimumuitkeringen, zoals bijstand en Wajong, stijgen ook mee.

Onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog

Per 2023 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog naar 21 cent. Als ondernemer mag je kosten voor zakelijke ritten met je privé auto, motor of fiets aftrekken van de winst. Als werkgever mag je die €0,21 per kilometer ook onbelast aan je personeel vergoeden. Dat geldt voor zakelijke kilometers en woon-werkverkeer die verreden worden met een eigen vervoermiddel. De reiskostenvergoeding zal in 2024 verder stijgen naar 22 cent.

Let op: ingangsdatum voor deze wetswijziging is nog niet definitief.

APK-roetfiltertest bij dieselauto’s

Heb je dieselauto’s en -busjes voor je bedrijf en laat je deze APK-keuren? Dan moet per 1 januari 2023 ook een roetfiltertest uitgevoerd worden met een speciale deeltjesteller. Zo wordt er gecontroleerd of je een roetfilter in het voertuig hebt zitten. Ook wordt getest of het voertuig aan de nieuwe eisen voor de deeltjes aantallen voldoet.

Verbod op energie onzuinige kantoren

Ben je eigenaar van een kantoorgebouw? Dan moet het gebouw per 1 januari 2023 ten minste energielabel C hebben. Het verplichte energielabel geldt voor kantoorpanden met een oppervlakte van tenminste 100 m², waarbij minimaal 50% van het gebruiksoppervlakte voor kantoorfuncties gebruikt wordt. Kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben deze labelplicht. Je riskeert een boete of sluiting van het kantoorpand wanneer het gebouw een energielabel van D of lager heeft.

Voor zzp’ers, starters en mkb’ers zijn dit nog niet alle wetswijzigingen die op 1 januari 2023 doorgevoerd worden. Wil je meer informatie, of kijken welke wijzigingen er nog meer plaats zullen vinden? Kijk dan hieronder op de website van de KVK voor:

mkb’ers

starters

zzp’ers

Vorig bericht Payhawk maakt vliegende start in Nederland
Volgend artikel Kenmerken van een succesvol bedrijf

Nu op WijNoordHolland