Nieuws

Nieuwkomers Kansen Dag brengt nieuwkomers en werkgevers met elkaar in contact

Samer Hazemh kwam als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland.


Hoorn – Op dinsdag 26 juni organiseert WerkSaam Westfriesland, samen met het WSP NHN en Fiolet Taaltrainingen de ‘Nieuwkomers Kansen Dag’ bij het Horizon College in Hoorn. Op deze dag ontmoeten nieuwkomers met een werk- en verblijfsvergunning verschillende Westfriese ondernemers en krijgen ze een goed beeld van wat werken in bepaalde branches inhoudt.

De meeste nieuwkomers komen uit Eritrea, Somalië of Syrië. De deelnemers aan de Nieuwkomers Kansen Dag zijn al volop bezig met hun inburgeringscursus en zijn klaar om hun handen uit de mouwen te steken. Daarom kunnen ze kennismaken met verschillende werkgevers uit diverse branches om zo een goed beeld te krijgen over wat werken in bepaalde branches inhoudt. projectleider Bas van Velzen: ‘De uitdaging voor nieuwkomers is om met een beperkt CV in contact te komen met werkgevers. Dit evenement biedt de nieuwkomers een podium om zichzelf voor werkgevers te kunnen presenteren’.

Taal, netwerk en een baan

Samer Hazemh kwam als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Na een periode van wennen meldde hij zich aan voor een leer-werktraject bij WerkSaam. In het bedrijfsrestaurant leerde hij de vaktaal en bouwde hij zijn netwerk op. Dat zorgde er voor dat hij een horeca-opleiding kon volgen, gecombineerd met stages. En nu… heeft Samir een baan als keuken-assistent van de chef kok in restaurant De Beiaard in Hoorn. Samer: “Dankzij hen heb ik weer een toekomst gekregenâ€.

Er zijn al diverse werkgevers in Westfriesland die veel met nieuwkomers werken. John Koomen van het gelijknamige bedrijf uit Wognum: “Wij werken graag met deze mensen, omdat ze gemotiveerd zijn om hun handen uit de mouwen te steken en wij ze graag een nieuwe kans willen geven!â€

Programma

De nieuwkomers krijgen eerst informatie over 8 verschillende branches te zien, zodat ze een idee krijgen van wat werken in bepaalde branches inhoudt. Werk je binnen of buiten? In ploegendiensten of vaste uren? Welke kwaliteiten moet je in huis hebben? Hierna kunnen ze de branche kiezen waar hun interesse ligt. Daarna worden de nieuwkomers gekoppeld aan enthousiaste werkgevers die de nieuwkomers een kans willen bieden op een baan die past bij hun mogelijkheden en competenties om zichzelf zo nog verder te kunnen ontwikkelen. Op deze manier doen de werkgevers een handreiking naar nieuw potentieel. Vervolgens bestaat er voor de nieuwkomers de gelegenheid om te netwerken met werkgevers.

Vorig bericht Regio Haarlem profiteert van de economische groei in de Metropoolregio Amsterdam
Volgend artikel Nieuwe voorzitter en raad van bestuur PwC Nederland

Nu op WijNoordHolland