Samenwerking

Nomios Group en Nokia verdrievoudigen capaciteit voor GéANT

Nomios Group leidt 10-jarig Europees samenwerkingsverband

Nomios Group en Nokia verdrievoudigen capaciteit voor GÉANT

Zoeterwoude,
Nomios Group, Nokia en GéANT hebben aangekondigd dat GéANT, het samenwerkingsverband van Europese nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s), een ultramoderne IP/MPLS-oplossing van Nokia zal implementeren als onderdeel van een 10-jarige raamovereenkomst onder leiding van Nomios Group, een toonaangevende Europese leverancier van cybersecurity- en netwerkoplossingen. Als onderdeel van het GN5 IP/MPLS routing en switching vervangingsproject, zal GéANT de eerste NREN ter wereld zijn die 800 Gigabit Ethernet (GE) routing interfaces zal implementeren. Hierdoor wordt de capaciteit verdrievoudigd en het 50.000 km lange netwerk gesupercharged door een veerkrachtige en veilige basis te creëren voor intensieve samenwerking en kennisdeling tussen een internationale alliantie van onderzoekers.

IP-backbone netwerk

GéANT verbindt 40 nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN) in 40 Europese landen met elkaar en verbindt 50 miljoen gebruikers en instellingen met meer dan 100 aanvullende NREN’s overal ter wereld. Het IP-backbone netwerk zal de basis vormen voor een wereldwijde coalitie van onderzoekers die zich richten op baanbrekend onderzoek in disciplines zoals hoge-energiefysica, biogeneeskunde, radioastronomie en weersomstandigheden die van invloed zijn op het klimaat. In de afgelopen vijf jaar is het verkeer op het GéANT-netwerk elk jaar met 30 procent toegenomen en het verwerkt nu dagelijks meer dan 7 petabytes (7000 terabytes) aan data. Dit is voor een groot deel te danken aan de toename van instrumenten zoals telescopen, sensoren en detectoren, die meer gegevens verzamelen met een grotere precisie, gevoeligheid en snelheid. Supercomputers verwerken enorme hoeveelheden gegevens en analyseren en valideren de bevindingen. Gezien het hoge niveau van samenwerking tussen geallieerde instellingen moeten die gegevens snel, betrouwbaar, veilig en kosteneffectief worden overgedragen.

Strategisch partnerschap

Het GéANT GN5 IP/MPLS Routing and Switching Infrastructure Replacement project vertegenwoordigt een strategisch go-to-market partnerschap tussen Nomios en Nokia. Hierbij wordt de uitgebreide ervaring van Nomios in het ontwerpen en implementeren van robuuste netwerkoplossingen gecombineerd met Nokia’s expertise in het leveren van geavanceerde IP-netwerktechnologie voor ’s werelds meest kritische netwerken. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen Nomios en Nokia instaan voor de volledige vervanging en upgrade van de bestaande IP/MPLS routing- en switching-infrastructuur van GéANT. Zo wordt de schaalbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de uitgebreide netwerkactiviteiten van GéANT verbeterd. Bovendien zullen Nomios en Nokia uitgebreide support- en onderhoudsdiensten leveren om een ononderbroken connectiviteit en soepele werking te garanderen voor GéANT en haar uitgebreide gebruikersbestand.

Over de technologie

Het Nokia 7750 Service Router IP/MPLS-platform, dat gebruik maakt van intern ontwikkeld, geavanceerd FP5-netwerkverwerkingssilicium, is ontworpen om te schalen ter ondersteuning van de meest veeleisende werkbelastingen. De FP5-chipset ondersteunt 800G-transmissie, wat de capaciteit binnen de bestaande footprint verdrievoudigt en GéANT toegang geeft tot meer bandbreedte dan enige andere routingtechnologie die momenteel beschikbaar is. Een laag voor netwerkbeveiliging is direct in de chipset geïntegreerd, waardoor de integriteit van onderzoeksgegevens wordt gewaarborgd terwijl beveiligingsrisico’s – zoals DDoS-aanvallen en datalekken – in omvang en ernst toenemen. Innovaties op het gebied van stroomverbruik zorgen voor een vermindering van het energieverbruik met 75 procent ten opzichte van eerdere routingchipsets, waardoor GéANT steeds grotere gegevensvolumes kan verwerken zonder zijn duurzaamheidsdoelstellingen uit het oog te verliezen.

‘Verheugd om relatie uit te breiden’

“We zijn verheugd om onze relatie met Nomios en Nokia uit te breiden door de high-performance IP-netwerktechnologie van Nokia in te zetten in onze uitgebreide netwerkinfrastructuur. De oplossing voegt de mogelijkheden toe die we nodig hebben om de verwachte exponentiële groei in data en onze beveiligingszorgen aan te pakken. Dit project zorgt ervoor dat GéANT het essentiële netwerk van wereldklasse waarop de onderzoeks- en onderwijsgemeenschappen vertrouwen, moderniseert en in stand houdt, zowel in Europa als in meer dan 100 landen in elke regio.” Bram Peeters, Chief Technology Officer bij GéANT.

Nomios enthousiast

“We zijn ongelooflijk vereerd en enthousiast dat we deze prestigieuze aanbesteding van GéANT hebben gewonnen. De samenwerking met Nokia stelt ons in staat om onze gecombineerde krachten te gebruiken om een state-of-the-art IP/MPLS routing- en switching-infrastructuur te leveren, waardoor GéANT de grenzen van de onderzoeks- en onderwijsconnectiviteit in heel Europa kan blijven verleggen.” Mohamed El Haddouchi, Managing Director van Nomios.

Ook Nokia kijkt uit naar samenwerking

“We zijn verheugd om samen te werken met Nomios en als eerste 800GE-snelheden te leveren aan zulke bandbreedte-intensieve en rigoureuze onderzoeksomgevingen als GéANT. Dit is een echte prestatie die aantoont hoe onze toonaangevende IP-technologie de capaciteit, veerkracht en veiligheid levert die vereist is voor deze essentiële netwerken met een enorme capaciteit, met het geoptimaliseerde energieverbruik dat de industrie nodig heeft om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen. We kijken ernaar uit om deel uit te maken van het voortdurende succes van GéANT als een essentiële netwerkprovider die onderzoek, onderwijs en innovatie op wereldwijde schaal bevordert.” Stephane Haulbert, Partner Business Leader van Nokia in Europa

Vorig bericht Kansen voor culturele organisaties om verder te ontwikkelen
Volgend artikel Amsterdamse zorginstellingen gaan zorgafvalberg te lijf met herbruikbare isolatiejassen

Nu op WijNoordHolland