Jongeren

Noord-Hollandse projecten winnen Appeltjes van Oranje

Koning reikt Oranje Fonds-prijzen uit op Paleis Noordeinde

Noord-Hollandse projecten Appeltjes Oranje

Amsterdam, Haarlem,
JongPIT (Amsterdam) en Triple ThreaT (Haarlem) zijn twee van de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd. Ook Young Leaders Community uit Den Haag wist een van de prijzen in de wacht te slepen. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 20e keer dat de prijzen worden uitgereikt. 

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Want het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. De winnende projecten zijn dan ook onmisbaar voor veel jongeren in onze samenleving. Zij zetten zich op een buitengewone manier in om gelijke kansen te creëren voor jongeren in onze maatschappij.

Geldbedrag

De winnaars hebben een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro ontvangen. De prijzen worden in lustrumjaren, zoals dit jaar, uitgereikt door Koning Willem-Alexander. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening.

JongPIT

JongPIT wint een Appeltje omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor jongeren met een chronische of psychische aandoening of beperking. Zij zorgen ervoor dat zij hun netwerk kunnen verbreden en hun stem op de juiste plekken kunnen laten horen. Zodat zij volwaardig kunnen meedoen in de samenleving.

Triple ThreaT

Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan. De Haagse Young Leaders Community valt in de prijzen vanwege de manier waarop zij zich inzetten voor Marokkaans-Nederlandse scholieren

Vorig bericht Herinrichting Vennewatersweg Heiloo gaat voorlopig niet door
Volgend artikel Warenhuis TK Maxx opent de deuren op Damrak

Nu op WijNoordHolland