Nieuws

NS vervoert fors meer reizigers in Metropoolregio Amsterdam

De NS heeft in 2017 fors meer reizigers vervoerd in de Metropoolregio Amsterdam.


AMSTERDAM -  Op station Amsterdam Centraal stapten vorig jaar gemiddeld meer dan 184.000 reizigers per dag in en uit de trein, een groei van 6%. Op station Amsterdam Zuid groeide het aantal in- en uitstappers zelfs met 20%. Ook de stations Almere Poort (+19%), Zaandijk Zaanse Schans (+15%) en Hoofddorp (+9%) laten grote stijgingen zien van het aantal reizigers.

In 2017 verwerkte NS ongeveer 1,3 miljoen treinreizen op een gemiddelde werkdag. De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden. De groei op een gemiddelde werkdag is in de spits groter dan in de dalperiode.

Station Schiphol groeit het hardst

Van de vijf grootste stijgers in het hele land groeit station Schiphol Airport het hardst: met 9% tot bijna 86.000 reizigers per dag. Dit heeft volgens NS te maken met de grote groei van de luchthaven. De groei van station Amsterdam Zuid (tot bijna 55.000 reizigers per dag) is het gevolg van de ontwikkeling van het gebied en de aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling in 2017. Door de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn in juli 2018 zal deze groei volgens NS verder doorzetten.

Forse investeringen

Onlangs maakten het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam bekend fors te gaan investeren in het spoor rond Amsterdam. Zo wordt Amsterdam Centraal klaargestoomd voor een groei van 34 naar 57 treinen per uur. Station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid met een vijfde en zesde spoor. Door de investeringen, die tot 2030 plaatsvinden, gaan er bijna tweemaal zo veel treinen rijden van en naar Amsterdam Centraal. Met deze investeringen wordt de groei van het aantal reizigers ondervangen.

Bron: Nederlandse Spoorwegen

Vorig bericht Groen licht voor MVO Platform Aalsmeer
Volgend artikel Groen licht voor fusie Klaas Puul en Foppen

Nu op WijNoordHolland