Energietransitie

Nutanix-onderzoek naar de impact van datacenters op energie-efficiëntie en CO2-uitstoot

Verduurzamen van deze sector kan een enorme impact hebben op klimaatverandering

Nutanix-onderzoek naar de impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot

Hoofddorp,
Nutanix, heeft een onderzoek laten uitvoeren door Atlantic Ventures naar Net Zero computing, waarmee het zakelijke beslissers wil helpen bij het verlagen van de energiekosten alsook de CO2-voetafdruk van hun datacenter-assets radicaal te verminderen.

De huidige energiecrisis heeft geleid tot almaar stijgende energiekosten. Dit maakt energie-efficiëntie een prioriteit voor CIO´s en datacenterleveranciers. Gebeurtenissen zoals de COP27 hebben het bewustzijn verhoogd dat bedrijven over de hele linie duurzaamheid en klimaatbescherming bovenaan de strategische agenda moeten zetten. Ondanks dat de meeste bedrijven bereid zijn om actie te ondernemen, is er weinig objectieve informatie beschikbaar over de opties die bedrijven hebben en wat de voordelen en risico´s zijn van verschillende aanpakken. Dit is vooral het geval bij informatie over het verduurzamen van de IT-infrastructuur en het datacenter, wat essentieel is om de Net Zero plannen te realiseren.

“Datacenters en digitale infrastructuren vertegenwoordigen een substantieel deel van onze energieconsumptie en hebben dan ook een aanzienlijke CO2-voetafdruk”, zegt Sammy Zoghlami, SVP Nutanix EMEA. “In EMEA consumeren datacenters meer dan 90 TWh per jaar en hebben ze een emissieniveau dat gelijkstaat aan 5,9 miljoen voertuigen (27 miljoen ton CO2e). Het verduurzamen van deze sector kan een enorme impact hebben op klimaatverandering. Vandaar dit door Nutanix gesponsorde rapport dat in detail onderzoekt hoe verschillende datacentertechnologieën zich verhouden als het gaat om de voor- en nadelen van het behalen van Net Zero.”

Over het onderzoek

De resultaten en prognoses in het door Nutanix gesponsorde rapport zijn gebaseerd op een oorspronkelijke analyse die in maart 2022 door het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau Atlantic Ventures is gemaakt. Het vergelijkt en contrasteert een verscheidenheid aan technologische modellen met bijzondere verwijzing naar traditionele 3-tier architecturen en meer recente hyperconverged infrastructuur (HCI) benaderingen, waarbij het een typische West-Europese fabrikant modelleert om de energiebehoeften en koolstofvoetafdruk van datacentra op verschillende plaatsen in te schatten. De potentiële effecten van hyperconverged infrastructuren (HCI) op de energiekosten en de CO2-uitstoot in het datacenter worden onderzocht als onderdeel van deze modelberekening. Voor het eerst biedt het rapport een prognose met betrekking tot het geaggregeerde besparingspotentieel op Europees niveau (EMEA) en individuele nationale markten. Dit maakt duidelijk wat een brede transformatie naar moderne datacenterarchitecturen zou kunnen opleveren in termen van energie-efficiëntie en klimaatbescherming.

“Het doel van dit rapport is om zakelijke besluitvormers suggesties en stof tot nadenken te bieden voor het ontwerpen van een energie-efficiënte en klimaatvriendelijke IT-infrastructuur”, aldus Dr. Carlo Velten, directeur van Atlantic Ventures. “Met name bij hyperconverged infrastructuren kijken we in detail naar de technologie en kwantificeren we de potentiële voordelen op zowel Europees als nationaal niveau. We hopen dat het van waarde zal zijn en echt inzicht zal bieden als het gaat om het begrijpen van wat een brede transformatie naar moderne datacentermodellen zou kunnen betekenen in termen van energie-efficiëntie en klimaatbescherming.”

Vorig bericht Mbo-opleiding Urban Sport Trainer wint challenge MBOin2030
Volgend artikel Mix & Match, ICT-studenten maken kennis met hun potentiële werkgever

Nu op WijNoordHolland