Opleiding

Online opleidingsplatform voor haarwerkspecialisten

Dermatologe Annemie Galimont pleit voor wetenschap in plaats van broodje aap

Expertise haarwerksalon scheelt zorgkosten

Huizen,
Uit ANKO-onderzoek blijkt dat haar- en hoofdhuidproblematiek voor veel Nederlanders een probleem en vaak ook een taboe is. Bij bepaalde huidaandoeningen is het essentieel dat mensen niet wachten, maar snel worden doorverwezen naar een arts. Haarwerkspecialisten krijgen veel van dit soort klanten in hun stoel en spelen daardoor volgens dermatoloog Annemie Galimont een essentiële rol in het tijdig signaleren van problemen, een goede en tijdige doorverwijzing en bij het aanbieden van allerlei oplossingen. Maar dan moeten ze wél de juiste kennis in huis hebben.

Annemie Galimont ontwikkelde daarom samen met de ANKO een online opleidingsplatform voor haarwerkspecialisten. “Het is echt belangrijk dat er meer aandacht komt voor haar- en hoofdhuid problematiek” vertelt ze, “want juist door tijdige signalering kan heel veel persoonlijke ellende voorkomen worden. En dat scheelt simpelweg zorgkosten!”

Veel behoefte aan deskundig advies

Uit ANKO-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders haar- of hoofdhuidproblemen het heeft en dat de meesten niet weten waar ze naartoe moeten voor deskundig advies. Bijna een kwart (21%) van alle Nederlanders heeft last van haaruitval en blijvende of tijdelijke kaalheid. Het gaat dus om heel veel mensen. Een deskundig advies is essentieel, maar schaamte weerhoudt mensen er soms van om hulp te zoeken. Vaak weten ze ook niet welke mogelijkheden er zijn.

Vroegtijdige signalering

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kappers en haarwerkers graag meer willen weten over haar- en hoofdhuidproblemen en scholing willen krijgen. In bijvoorbeeld het vroegtijdig signaleren van (mogelijke) huidkanker. Afwijkende plekjes en vlekjes kunnen zich op plaatsen manifesteren waar de klant zelf niet kan kijken. Zoals op de hoofdhuid en in de nek. Het is dus van groot belang dat kappers en haarwerkers weten waar ze op moeten letten. En wat ze zelf kunnen doen en wanneer ze door moeten verwijzen naar een arts.

Wetenschap in plaats van broodje aap

Dermatoloog Annemie Galimont vindt het noodzakelijk om mensen met haar- en hoofdhuidproblemen te ondersteunen met de juiste informatie. “Op dit moment zie je dat sommige commerciële bedrijven zich uitlaten over bijvoorbeeld haaruitval, maar zonder enige medische kennis of wetenschappelijke achtergrond. Consumenten zien het onderscheid tussen feiten en fictie hierbij niet.” Ze wil de mensen in de praktijk, de mensen die elke dag weer naar de hoofdhuid en het haar kijken, kennis geven over de medische stand van zaken op het gebied van haar- en hoofdhuidproblemen.

“Wetenschappelijke onderzoeken zijn voor mensen zonder medische scholing onbegrijpelijk” vertelt Annemie. “Ik wil daar verandering in brengen en zorgen dat de mensen in de praktijk nuttige en actuele kennis in huis hebben. Het is van groot belang dat haarwerkspecialisten dezelfde – goed onderbouwde – informatie geven als artsen. Er gaan veel teveel broodje aap verhalen rond. Haarwerkspecialisten en artsen moeten dezelfde taal spreken, goede informatie verstrekken en weten wat ze aan elkaar hebben. Dat scheelt heel veel tijd, gedoe en dus kosten. Het is beter voor de klant of patiënt, want die wordt eerder en deskundiger geholpen. En dat is zeker in het geval van vroegtijdige signalering van huidkanker van enorme waarde!”

Online opleiding dermatologie

Annemie kwam in contact met Willeke Pietersma, voorzitter ANKO sectie Haarwerken. Samen besloten ze om een online opleiding tot haar- en (hoofd)huid deskundige te ontwikkelen. Willeke: “Ik vind het essentieel dat onze haarwerkspecialisten intensieve bij- en nascholing krijgen. Ik ben heel blij en trots dat we als ANKO deze opleiding vanaf maandag 16 mei kosteloos aan kunnen bieden voor onze Haarwerkspecialisten. De informatie in deze opleiding is actueel, wetenschappelijk geborgd en speciaal afgestemd op de doelgroep. De opleiding wordt continu aangevuld met nieuwe modules en het volgen ervan vergt een behoorlijke tijdsinspanning.”

Voorwaarde voor certificering

Het succesvol afronden van de opleiding wordt een vereiste om erkend te worden als gecertificeerd haarwerkspecialist. Voor de ANKO past dit perfect in het continue streven naar de hoogste kwaliteit van onze dienstverlening.” Annemie: “Goede samenwerking wordt steeds belangrijker in de zorg en dit is daar een heel mooi voorbeeld van. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit online opleidingsplatform heel veel kunnen bereiken!”

Vorig bericht Podcast: Vitale verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord  
Volgend artikel Oostzaan: 27 nieuwe woningen met behoud van groen

Nu op WijNoordHolland