Nieuws

Ontstaan van datacentercampus Middenmeer heeft grote economische impact

Microsoft, Google en CyrusOne bewoners van datacentercampus Middenmeer.


Agriport A7-terrein in Middenmeer

Middenmeer – De Amsterdamse datacenter industrie groeit de laatste jaren gemiddeld 18 % per jaar, en er wordt dan ook steeds verder buiten de stadsgrenzen gekeken. Ook de regio Holland boven Amsterdam is inmiddels ontdekt: op het Agriport A7-terrein in Middenmeer, op slechts 30 minuten rijden van Amsterdam, hebben naast Microsoft inmiddels ook Google en CyrusOne een perceel aangekocht.

Nederland is het meest verbonden land ter wereld en Amsterdam is een belangrijk internationaal digitaal knooppunt. Gecombineerd met een betrouwbaar en gunstig energienetwerk, maakt dit alles Nederland een ideaal land voor datacenters. Niet voor niets zijn we hard op weg de nummer 1 datahub in Europa te worden. Deze groei is ook merkbaar in de regio Holland boven Amsterdam, waar de Noord-Amsterdam datacenter campus ontstaat.

Digital Gateway to Europe, in samenwerking met onderzoeksbureau Pb7, heeft in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf NHN, de gemeente Hollands Kroon en Agriport A7 onderzoek gedaan naar de economische impact van datacenters in de regio. Het onderzoek laat zien dat datacenters een grote economische spin-off opleveren. Voor de directe en indirecte werkgelegenheid en infrastructuur, maar ook zetten deze ontwikkelingen de regio nationaal en internationaal op de kaart als aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Investering van €2 miljard

In het ‘Noord Amsterdam Datacenter Campus’ rapport wordt allereerst uitgegaan van de huidige situatie, daarnaast zijn er nog twee groeiscenario’s uitgewerkt. Uit een analyse van de status quo blijkt dat er in totaal maar liefst €2 miljard wordt geïnvesteerd door Microsoft in Noord-Holland Noord: om een datacenter van dergelijk formaat te bouwen zijn er gedurende een periode van 7 jaar gemiddeld 900 bouwvakkers dagelijks bezig, zo blijkt uit het rapport. De verwachting is dat er 350 tot 400 medewerkers nodig zijn om het datacenter daarna operationeel te houden. Deze banen zullen voornamelijk lokaal worden ingevuld, en bevatten een interessante mix van catering en schoonmaak tot ingenieurs. Als we verder kijken naar de exploitatiekosten, personeelskosten en de investeringen om het datacenter te runnen, zien we een sterk lokale invloed: meer dan 90% van de kosten wordt lokaal uitgegeven. Daarnaast zijn er nog afgeleide inkomsten voor de regio; al deze niet-Nederlandse werknemers zullen ergens wonen en leven tijdens hun langdurige verblijf in Nederland, wat lokale dienstverlening ten goede komt. Zo zit het Hotel Van der Valk in Hoorn al jaren vol met mensen die aan de projecten in Middenmeer werken.

Ontwikkelingsbedrijf NHN

Ontwikkelingsbedrijf NHN werkt samen met gemeente, provincie en Agriport A7 aan het begeleiden van deze investeringen. Hierbij focussen wij ons niet alleen op het aantrekken van datacenters, maar ook op de samenwerking in de regio op het gebied van Data & ICT, energie innovatie en arbeidsmarkt. De komst van de grootschalige datacenters biedt de mogelijkheid om de energietransitie te versnellen zoals bijvoorbeeld de inzet van waterstof en offshore wind energie vanuit Den Helder. De datacenter ontwikkeling en de groei van de ICT bedrijven in de regio Alkmaar hebben een positief effect op de arbeidsmarkt en het aantrekken en behouden van talent naar de regio.

Download het rapport hier

Kickstart Europe

Op 14 en 15 januari 2019 vindt de tweede internationale conferentie ‘Kickstart Europe’ plaats in Amsterdam RAI. Net als vorig jaar is NHN samen met AgriportA7 partner van deze conferentie. Voor relaties van NHN zijn enkele vrijkaarten beschikbaar. Neem bij belangstelling contact op met Bjorn Borgers.

Vorig bericht Company.info versterkt zich met overname Heerhugowaards databedrijf Sizo
Volgend artikel Maxime Verhagen en Joke Geldhof op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw

Nu op WijNoordHolland