Nieuws

Ontwikkelaar Lingetto en KBK bouwgroep kopen Haarlemmer Stroom

Na 16 jaar kan het oorspronkelijke plan voor toekomstige hotspot eindelijk uitgevoerd worden


HAARLEM – Lingotto heeft op 26 april samen met KBK bouwgroep een terrein van 2,5 Ha aan Het Spaarne in Haarlem verworven. Op het terrein, momenteel bekend als ‘De Nieuwe Energie’ staan diverse monumenten in verschillende stadia van verval en twee moderne bedrijfsverzamelgebouwen die verhuurd zijn aan 25 verschillende huurders. Binnen het huidige bestemmingsplan kan er in totaal ca. 30.000 m2 creatieve bedrijfsruimte en evenementenruimte gerealiseerd worden. Het gebied ligt op een goede locatie, een schakelpunt tussen de historische binnenstad en business park de Waarderpolder.

Prachtige stap voor de stad

Lingotto heeft het terrein verworven uit een faillissement in nauw overleg met de curator, de financier en de gemeente Haarlem. Met de gemeente Haarlem is afgesproken dat geïnvesteerd gaat worden in het oorspronkelijke masterplan uit 2004 om van deze locatie een hotspot te maken. Wethouder Jeroen van Spijk van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij dat Haarlem dit dossier na 16 jaar kan sluiten. “Het is een prachtige stap voor de stad dat we nu samen met een goede partij verder kunnen om van dit gebied een aantrekkelijke, creatieve plek te maken. Ik heb alle vertrouwen in Lingotto, een partij die al diverse succesvolle projecten heeft afgerond in industrieel erfgoed.â€

Oorspronkelijke masterplan

Met de gemeente is afgesproken dat Lingotto investeert in het oorspronkelijke masterplan om van deze locatie een culturele hotspot te maken. Bob Jansen van Lingotto: “Wij hebben ontzettend veel zin om met Haarlemmer Stroom aan de slag te gaan. Samen met de gemeente en bestaande en nieuwe gebruikers kunnen we nu echt beginnen met de monumenten een nieuwe toekomst te geven en dit mooie stukje Haarlem op de kaart te zetten.†De gemeente ondersteunt de plannen door mee te werken aan een ruimer bestemmingsplan en door de verkoop van twee gemeentelijke kavels binnen het plangebied. Woningbouw blijft overigens uitgesloten.

Monumenten

Lingotto en KBK bouwgroep beginnen direct met het opruimen van het terrein. Waar mogelijk worden de monumenten geconserveerd en wordt het parkeren gereguleerd. Het eerste monument dat daadwerkelijk wordt herontwikkeld betreft het complex met daarin het Meterhuis, de Zuiveringshal en de voormalige Oerkap, naar het ontwerp van Max van Aerschot. De belangrijkste huurder voor deze monumenten wordt Pepperminds. Deze echte Haarlemse onderneming in fieldmarketing vestigt hier naar verwachting in 2020 haar nieuwe ‘home base’ gecombineerd met horeca aan het water.

Op het terrein liggen meerdere monumenten, waarvan de Turbinehal een belangrijk rijksmonument is. Dit gebouw is momenteel in gebruik als evenementenlocatie ‘De Lichtfabriek’. Vooruitlopend op een grondige renovatie wordt dit gebruik tijdelijk voortgezet. Voor het Administratiekantoor wordt met de huurder de voortzetting van de relatie overlegd. De overige monumenten, het directiekantoor, de portiersloge en de beheerderswoning, staan momenteel leeg en zullen waar mogelijk geconserveerd worden, in afwachting van een definitieve bestemming.

Vorig bericht Johan Cruijff ArenA in de race voor 'Beste Onderneming van Noord- Holland'
Volgend artikel Key players delen visie tijdens Betty Blocks on Stage: Citizen Developers zijn de toekomst

Nu op WijNoordHolland