Beleggen

Risico is grootste belemmering voor niet-beleggers

Nederland willen wel beleggen als men hier hulp bij krijgt

Risico is grootste belemmering voor niet-beleggers

Foto: MeDirect

Utrecht,
Je geld beleggen in plaats van op de bankrekening laten staan? 68% van de Nederlanders zegt niet te beleggen omdat ze bang zijn om hun geld te verliezen. Dit komt naar voren uit onderzoek van onderzoeksbureau Q&A Insights, in opdracht van MeDirect. Bijna een op de drie vindt beleggen te ingewikkeld en is om deze reden niet bezig met beleggingen.

Te groot risico

De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar de beweegredenen van Nederlanders rondom het wel of niet beleggen. Aan ruim 500 niet-beleggende Nederlanders werd gevraagd wat hen weerhoudt en wat zij nodig hebben om wel te starten. De belangrijkste reden waarom Nederlanders niet beleggen is dat zij het zien als een te groot risico (30%). Ook het gebrek aan kennis is een grote belemmering (21%). Bijna 17% geeft aan geen interesse te hebben of überhaupt nooit aan beleggen te hebben gedacht. “Het is inderdaad belangrijk om te weten dat beleggen risico’s met zich mee kan brengen. Voordat je start met beleggen is het belangrijk om een financiële buffer te hebben. Beleg alleen met geld wat je kunt missen”, begint Job Mantz, Country Manager van MeDirect. “Beleggen kan dan een mooie manier zijn om jouw geld voor je te laten werken en op die manier je vermogen op te bouwen.”

Hulp zoeken bij beleggen

16% van de niet-beleggers wil de kosten van het beleggen eerst beter begrijpen, voordat er stappen ondernomen worden om te starten. Uit het onderzoek komt daarnaast naar voren dat Nederland wel graag wil beleggen als men hier hulp bij krijgt. Om het beleggen beter te leren begrijpen, zoeken we dan het liefst hulp bij een professional in plaats van bij een familielid of vriend. “Laat je inderdaad goed adviseren. Daarnaast is het belangrijk om na te denken wat je wilt bereiken op financieel gebied”, vervolgt Mantz. “Stel voor jezelf een langetermijndoel en maak op basis daarvan de keuze of je gaat sparen of beleggen. Kies je voor beleggen, kijk dan waar jij je comfortabel bij voelt: je kunt zelf beleggen of misschien laat jij je geld liever beleggen door een professionele belegger.” Meer onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Vorig bericht Glasvezel voor bedrijventerreinen in Castricum en Egmond
Volgend artikel Provincie verleent intrekkingsverzoeken voor natuurvergunningen die Schiphol kocht

Nu op WijNoordHolland