Nieuws

Ruim 400 euro verschil tussen goedkoopste en duurste zorgverzekering in 2023

Alle zorgverzekeringen worden volgend jaar een stuk duurder

Ruim 400 euro verschil tussen goedkoopste en duurste zorgverzekering in 2023

Gemiddeld wordt er volgend jaar bijna 140 euro per maand voor een basisverzekering betaald. Dit is nu nog zo´n 128 euro. Door de vergrijzing en hogere lonen in de zorg stijgen de zorgkosten, wat zich vertaalt in hogere premies.

Ruim 400 euro per jaar

Opvallend zijn de wederom flinke verschillen in prijs. De premie van de duurste basisverzekering ligt in 2023 precies 402,60 euro hoger dan die van de goedkoopste polis. De duurste basisverzekering komt op naam van a.s.r. en kost 156,50 euro per maand. De goedkoopste is van ZEKUR en is voor 122,95 euro in de maand af te sluiten. Hiertussen zit een verschil van 33,55 euro per maand. “In de dekking, voorwaarden en extra´s zitten belangrijke verschillen tussen deze verzekeraars en polissen. Daardoor lopen de premies flink uiteen”, vertelt Koen Kuijper van Zorgwijzer. Hij ziet ook een andere opvallende ontwikkeling: “De afgelopen jaren liepen de premieverschillen steeds verder op. Maar daar komt in 2023 een einde aan. Dat heeft vooral te maken met de prijsvechter-labels die volgend jaar een stuk duurder worden.”

Spelletje

De deadline voor het bekendmaken van de nieuwe premie voor het nieuwe jaar ligt altijd op 12 november. Maar veel zorgverzekeraars, en met name de prijsvechters, wachten altijd tot het allerlaatste moment om zo nog net even een betere prijs neer te zetten dan de concurrent.
“Het zou veel beter zijn als alle verzekeraars hun premie op precies hetzelfde moment kenbaar maken op een onpartijdige website, bijvoorbeeld via Zorgverzekeraars Nederland. Daarmee voorkom je dat verzekeraars teveel naar elkaar gaan kijken”, zegt Kuijper.

Grootste stijgers

Bij verzekeraar United Consumers (VGZ) stijgt de premie in 2023 het meest. Als verzekerde betaal je voor de Eigen keuze polis straks ruim 18 euro per maand meer dan nu het geval is. De combinatiepolis ZEKUR stijgt het minst in prijs: slechts 3,45 euro maandelijks.
De drie grootste stijgers in 2023 zijn United Consumers Eigen Keuze polis (plus EUR 18,37), ZieZo Basis (plus EUR 17,70) en De Friesland Zelf Bewust Polis (plus EUR 17,70 p/m). “Als je een beetje pech hebt, ga je samen met je partner zo´n 25 tot 35 euro per maand meer betalen voor een basisverzekering. Zo´n stijging is voor velen niet op te brengen”, aldus Kuijper.
De zorgtoeslag gaat straks weliswaar omhoog, maar de middeninkomens komen daar niet voor in aanmerking. Bij deze groep gaan begin 2023 de klappen vallen als de duurdere boodschappen, energierekening én zorgverzekering moeten worden betaald.

Recordaantal overstappers

Tot eind december is het mogelijk een overstap te maken van zorgverzekering. Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot verwacht komende maanden een recordaantal overstappers. “Als je een nieuwe polis gaat kiezen terwijl het buiten koud is en de energieprijzen en inflatie oplopen, dan is de zorgverzekering zeker iets waar je een besparing zoekt”, vertelt hij tegen NU.nl. Ook Zorgwijzer rekent op een forse toename van het aantal mensen dat zich gaat oriënteren op een nieuwe verzekering. De hoge inflatie, forse prijsverschillen en wegvallen van collectieve kortingen leiden ertoe dat meer verzekerden op zoek gaan naar manieren om te besparen.

Vorig bericht DHL neemt activa Instabox Nederland en Red Je Pakketje over
Volgend artikel Weer minder WW-uitkeringen, grote tekorten in onder andere de kinderopvang

Nu op WijNoordHolland