Duurzaamheid

SAENZ: energie voor en door ondernemers in Zaanstad

Voor volgende stappen ontvangt SAENZ subsidie van provincie

Energiecoöperatie SAENZ energie bedrijven

Zaanstad,
Energiecoöperatie SAENZ koopt energie in voor bedrijven op bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer in Wormerveer. Ook realiseerde het daar de installatie van 25.000 zonnepanelen. Voor de volgende stappen ontvangt SAENZ subsidie van de provincie. 

85 bedrijven leden zijn aangesloten bij SAENZ en er zijn tot op heden 25.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Directeur Tom Grootjen en Milda Mooi van de coöperatie weten wel waar de oorsprong van het succes ligt. “We kennen elkaar hier allemaal op het bedrijventerrein, en komen elkaar ook tegen in de kroeg en op de voetbalclub. Dan neem je elkaar wat gemakkelijker mee op de weg naar duurzaamheid.”

Initiëren, coördineren en realiseren van duurzaamheidsprojecten

Bij het initiëren, coördineren en realiseren van duurzaamheidsprojecten ontzorgt SAENZ de aangesloten bedrijven. “Er komt bijvoorbeeld nogal wat bij kijken als je zonnepanelen wil installeren. Denk aan de keuze van een goede leverancier, het regelen van de verzekering en het aanvragen van subsidie. Wij begeleiden dat van A tot Z.” Tom en Milda nemen de dagelijkse bedrijfsvoering van SAENZ op zich, de aangesloten bedrijven stellen ondersteuning beschikbaar op het gebied van onder meer administratie en communicatie.

Subsidie uit Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds

De subsidie uit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds wordt ingezet voor een vierledig project. Het eerste onderdeel is het opzetten van een lokaal energieplatform waarmee het overschot van de opgewekte energie verdeeld kan worden. Twee studenten deden er onderzoek naar. Hun eindrapportage is door SAENZ besproken met netbeheerder Liander, energiebedrijf Vattenfall, gemeente Zaanstad en enkele andere partijen. “Het resultaat is dat we nu met hulp van een externe partij een proef starten. Want zo’n rapport is mooi, maar we willen er ook echt iets mee doen.”

Energieoverschot van 25.000 zonnepanelen

Het tweede projectonderdeel betreft het nieuwe wooncomplex, dat op het voormalige Meneba-terrein verrijst. Bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer ligt hier pal naast, dus wat is er logischer dan dat het energieoverschot van de 25.000 zonnepanelen zijn weg vindt naar de 620 te bouwen woningen? Ook hiernaar is onderzoek gedaan en er vindt nu overleg plaats met de ontwikkelaar. Het derde onderdeel is de realisatie van een laadplein op het bedrijventerrein zelf, met 8 tot 16 laadpalen onder een grote overkapping. Onderdeel 4 betreft het delen van de door SAENZ inmiddels opgebouwde expertise met andere bedrijventerreinen.

Groei mogelijk maken

Wat vinden Tom en Milda ervan dat de provincie hiervoor subsidie beschikbaar stelt? “Het is de enige methode om projecten daadwerkelijk van de grond te krijgen. Ondernemers willen best tijd steken in duurzaamheid, maar het wordt lastig als ze erin moeten investeren zonder dat het hen meteen iets oplevert. De subsidie stimuleert bedrijven om toch stappen te zetten. Er zit ook wel iets van noodzaak achter. Want als een bedrijf wil uitbreiden met een nieuwe machine, dan kan het in onze regio zo zijn dat Liander moet meedelen dat het stroomnet geen capaciteit meer heeft voor een nieuwe aansluiting. Dat belemmert dan de groei van het bedrijf in kwestie. SAENZ biedt met de zelf opgewekte stroom een alternatief. Wij maken groei alsnog mogelijk.”

Investeringen in projecten die bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot lopen vertraging op door corona. De provincie gebruikt daarom een deel van het herstelfonds om verduurzaming op gang te houden en tegelijk te zorgen voor economische activiteit en herstel.

Vorig bericht Voedselvisiecafé opent deuren voor één avond in 7 regio’s
Volgend artikel € 9,5 miljoen subsidie voor duurzame innovatie Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland