HR

Blog: Safety-At-Work-Day, veiligheid start bij medewerkersbewustzijn

In drie stappen naar een veilige werkplek

Safety-At-Work-Day veiligheid

Vrijdag 28 april is het Safety-At-Work-Day, tijd om extra aandacht te besteden aan veiligheid op de werkvloer. Veiligheid staat bij veel bedrijven al hoog in het vaandel, desondanks krijgen jaarlijks toch meer dan 200.000 werknemers te maken met een arbeidsongeval, waarvan er ongeveer zelfs 60 met fatale afloop. Ook cybersecurity is een onderwerp dat steeds vaker terugkomt als men het heeft over veiligheid op de werkvloer en terecht, want recent onderzoek van Cisco wijst uit dat slechts 8% van de Nederlandse organisaties is voorbereid op cyberdreigingen.

In drie stappen naar een veilige werkplek

De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid van zijn werknemers te waarborgen, zowel fysiek als in de digitale wereld. In dit blog staan drie stappen die helpen bij het verminderen van de kans op veiligheidsincidenten.

Creëer bewustzijn en een veiligheidscultuur onder medewerkers

Veiligheid begint bij bewustzijn. Elke functie heeft namelijk andere veiligheidsrisico’s. Waar magazijnmedewerkers een verhoogd risico op spier- en skeletaandoeningen (SSA’s) hebben, hebben werknemers die vaak thuiswerken een hoger risico op een sedentaire levensstijl, gevoelens van isolatie, digitale cyberaanvallen en ‘over connectie’ de druk om voortdurend verbonden te zijn.
Maar hoe maakt een werkgever zijn werknemers bewust van veiligheid op het werk? Risico’s op het werk zijn enkel te vermijden als iedereen binnen het bedrijf zijn of haar steentje bijdraagt. Daarom is het belangrijk een cultuur rondom gezondheid en veiligheid te bevorderen.

Neem preventieve maatregelen

Preventie kan op verschillende manieren bijdragen aan een veilige werkplek. Een van de belangrijkste aspecten van preventie is het identificeren en verminderen van risico’s op de werkvloer. Door middel van risicoanalyse en het implementeren van veiligheidsmaatregelen, kunnen bedrijven potentiële gevaren aanpakken voordat deze zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen aan werknemers tot het organiseren van informatiebijeenkomsten over cybersecurity en geestelijke gezondheid.

Wees proactief en luister naar feedback

Tot slot moeten werkgevers proactief handelen om veiligheid op de werkplek te waarborgen. Als leidinggevende is het hierbij belangrijk om open te staan voor feedback en veiligheidszorgen van werknemers en deze serieus te nemen.

Proactief handelen betekent daarnaast dat werkgevers snel en effectief moeten reageren op veiligheidsincidenten die zich voordoen. Dit kan variëren van het bieden van eerste hulp tot het herzien van veiligheidsprotocollen om herhaling van een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.

Omdat veiligheidsincidenten zowel online als offline nog vaak voorkomen, vraagt Manutan op Safety-At-Work-Day extra aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Zij stellen voor om samen te werken aan een veilige en gezonde werkomgeving, waar medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en weten hoe ze incidenten zo veel mogelijk kunnen voorkomen.

*Dit is een door Manutan ingezonden blog*

Vorig bericht Minister Van Gennip bezoekt Alkmaar
Volgend artikel Stijging overslag en nieuwe gronduitgifte Amsterdamse haven

Nu op WijNoordHolland