Energie

Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet

Lancering Energie Collectief Schiphol Trade Park

Schiphol Trade Park

Hoofddorp,
Op businesspark Schiphol Trade Park van gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) is een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisering van een uniek lokaal virtueel stroomnetwerk.

Donderdag 14 april is tijdens een bijeenkomst in Hoofddorp het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd waarbij van de huidige 6 leden de eerste 4 bedrijven live op het netwerk werden aangesloten.

Het virtuele net is de oplossing voor het tijdelijke tekort aan stroomtransportcapaciteit in de regio Schiphol. Deze oplossing is gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking tussen SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral. Binnen het collectief delen de aangesloten bedrijven de beschikbare stroomcapaciteit voortaan slim met elkaar.

Het virtuele net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter (gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland) onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Huibert Baud (Liander) symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park: “Ik ben trots op deze samenwerking tussen SADC, netbeheerder en niet in de laatste plaats de bedrijven zelf. Samen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om een oplossing te vinden voor een prangend knelpunt op het elektriciteitsnetwerk. Dat ondersteunen wij als Taskforce graag.”

Slim verdelen in virtueel net

SADC heeft in 2020 het initiatief genomen tot de vormgeving van deze duurzame oplossing om het vestigingsklimaat voor haar klanten te optimaliseren. Het ontwikkelde virtuele net maakt mogelijk dat bedrijven zónder stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van bedrijven mét capaciteit kunnen gebruiken.

Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en – indien het echt niet anders kan – met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van real time metingen en slimme sturing.

Vorig bericht GP Groot behaalt 'Verklaring Circulair Sloopproject'
Volgend artikel Meer eten uit de regio: 3 x €15.000 voor projecten

Nu op WijNoordHolland