faillissement

Spaarders getroffen door faillissement Trade Bank

De naamloze vennootschap Amsterdam Trade Bank is al sinds 1994 in Nederland actief

23.000 spaarders getroffen door faillissement Amsterdam Trade Bank

Amsterdam,
Spaarders getroffen door faillissement Trade Bank. Niet alleen Russische oligarchen worden getroffen door het faillissement van de Amsterdam Trade Bank, de dochteronderneming van de Russische Alfa-Bank die afgelopen vrijdag aan de internationale sancties tegen Rusland bezweek. 23.000 particuliere rekeninghouders, waarvan de meeste in Nederland wonen, zijn ook de dupe van het bankroet.

Faillissement Amsterdam Trade Bank ‘had nooit zo mogen plaatsvinden’

De naamloze vennootschap Amsterdam Trade Bank is al sinds 1994 in Nederland actief. De in het WTC op de Zuidas gevestigde bank telt bijna honderd medewerkers. Velen van hen reageerden verslagen op het nieuws over het faillissement. ‘Hiervoor waren de sancties niet bedoeld,’ zei een van hen. ‘Dit had nooit zo mogen plaatsvinden.’

Strengste sancties gelden voor Amsterdam Trade Bank

Daar dachten de Amerikaanse autoriteiten echter heel anders over. Zij (en ook de autoriteiten in het VK) plaatsten het moederbedrijf van de ATB, de grote Alfa-Bank, zonder dralen op de lijst van bedrijven waar de strengste sancties voor gelden. De Alfa-Bank wordt gerund door vier erkende Russische oligarchen, waaronder Mikhail Fridman, die de bank in 1990 in Moskou oprichtte. De Amerikanen plaatsten ook de Amsterdamse dochter op de sanctielijst.

Amsterdam Trade Bank kon geen essentiële diensten meer leveren

De Nederlandsche Bank stelde daarop een reeks nieuwe eisen aan de ATB. De maatregelen die de bank nam om daar aan tegemoet te komen, waaronder voorkomen dat er geld naar de door de sancties getroffen eigenaren weg bleef vloeien, waren niet voldoende. Het grootste probleem ontstond doordat het voor diverse Britse en Amerikaanse bedrijven onmogelijk werd hun diensten aan de ATB te blijven voortzetten. Allerlei essentiële services konden niet meer worden geleverd.

Tegoeden klanten Amsterdam Trade Bank gedekt tot een ton

Op 22 april besloot De Nederlandsche Bank (DNB) het depositogarantiestelsel te activeren voor klanten van de ATB. De tegoeden van de gedupeerde rekeninghouders zijn daarmee tot honderdduizend euro gedekt. Klanten die beleggersrekeningen aanhielden bij de ATB kunnen maximaal twintigduizend euro terugkrijgen via de beleggerscompensatieregeling van De Nederlandsche Bank.

Mis geen enkel faillissement meer, schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Vorig bericht Meer dan 100 sprekers op Webfleet Mobility Conference
Volgend artikel Provincie verkoopt Recreatieschap Noord-Holland

Nu op WijNoordHolland