samenwerking

Stadsarchief Amsterdam sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland

Stadsarchief Amsterdam treedt toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen

Stadsarchief Amsterdam sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland
Amsterdam,
Stadsarchief Amsterdam treedt op 27 juli 2022 toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende archiefstukken zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen verhalen bij de vensters Spinoza, Slavernij en Koning Willem I.

Geselecteerde sleutelstukken

Het eerste geselecteerde sleutelstuk is de ban van Spinoza. Op 27 juli 1656 wordt de filosoof Spinoza uit de joodse gemeente verbannen. De ban is opgetekend in het Escamoth, het register van besluiten en reglementen van de Portugees-joodse gemeente Talmud Tora in Amsterdam. Het tweede sleutelstuk is een woordenlijst uit het Sranantongo die in 1765 wordt opgesteld door Jan Nepveu, een Nederlandse gouverneur van Suriname. De taal ontstaat rond 1651 met de komst van de eerste Afrikaanse slaafgemaakten in wat nu Suriname is. De geschiedenis van de taal is verweven met de geschiedenis van het land. Het derde sleutelstuk is de Bazel, het gebouw waarin het archief is gevestigd. De Bazel is het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). Koning Willem I richt de NHM op in 1824 om een nieuw handelsimperium te ontwikkelen, als negentiende-eeuwse opvolger van de WIC en VOC.

Bekijk hier de sleutelstukken van Stadsarchief Amsterdam.

 

Vorig bericht Laatste week vakantie in teken van H20 Game Festival Powered by VIL Advocaten
Volgend artikel LDJ Tech PR versterkt team met 2 nieuwe pr- en marketingtalentenĀ 

Nu op WijNoordHolland