Nieuws

Startschot aanpak verbetering stationsgebieden langs Kennemerlijn

Gemeenten, provincie, ProRail en de NS gaan gezamenlijk aan de slag met stationsomgevingen langs de Kennemerlijn


Een greep uit de plannen om de stationsgebieden tussen Uitgeest en Haarlem te verbeteren: nieuwe woningen en meer winkels, horeca en voorzieningen rondom de stations, meer fietsenstallingen, betere Park&Ride faciliteiten, heldere bewegwijzering en goede verbindingen naar woonwijken en natuurgebieden.

Deze week zijn de colleges van de gemeenten en de provincie akkoord gegaan met de aanpak van deze OV-knooppunten. Ze geven daarmee het startsignaal voor de uitvoering van de gezamenlijke strategie en concrete maatregelen per stationsomgeving. De plannen zijn het resultaat van een gezamenlijk proces met bijna 200 lokale en regionale partijen en bewonersgroepen. Onder hen ondernemers, projectontwikkelaars, onderwijs- en zorginstellingen, natuurorganisaties, recreatieve en culturele instellingen.

Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland: “Ik ben blij met het concrete resultaat. We gaan nu samen aan de slag om er voor te zorgen dat nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven vooral terechtkomen in aantrekkelijke en goed bereikbare stationsomgevingen. Daar draagt de provincie graag haar steentje aan bij.”

Aansluiten op de omgeving

Provincie, gemeenten, ProRail en NS willen aantrekkelijke en levendige stationsomgevingen die bovendien goed bereikbaar zijn. “Stations moeten liefst naadloos aansluiten op hun omgeving. En prettig zijn om te verblijvenâ€, stelt Kees Rutten, regiodirecteur ProRail. “Komen mensen met de auto of de fiets? Is er voldoende ruimte om prettig te wachten? Is het station goed toegankelijk? ProRail wil de reizigers op weg naar hun bestemming zo comfortabel mogelijk over het station leiden.”
Station Santpoort-Noord

“De omgeving van Station Beverwijk biedt bijvoorbeeld volop kansen voor woningbouw. De combinatie van een OV-knooppunt, IJmondiale fietsroutes en faciliteiten als de bioscoop, het ziekenhuis en het stadscentrum op loopafstand maakt het stationsgebied een zeer aantrekkelijke locatie om te wonen”, aldus wethouder Tim de Rudder van Beverwijk.

Toegangspoort naar natuur

Het gebied langs de Kennemerlijn kent een grote verscheidenheid aan natuurgebieden die gemakkelijk per trein te bereiken zijn, zoals het strand- en duingebied, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Stelling van Amsterdam en de recreatiegebieden Spaarnwoude en het Uitgeestermeer. Een aantal stationsgebieden langs de spoorlijn zal daarom worden ingericht als toegangspoort naar de natuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor Santpoort Noord.

Vorig bericht Gemeente Hilversum zoekt cateraar voor Stadskantoor
Volgend artikel 7 nieuwe faillissementen in Noord-Holland (o.a. Moonen Bouwpartners Design, Bouw En Interieur B.V., Schoonmaakbedrijf Bikkel B.V. (Handelsnaam Schoonmaakbedrijf Blank En Schoon (B En S)))

Nu op WijNoordHolland

ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

Werkapp Maqqie blijft exponentieel groeien