Succes van no-code platformen

Het succes van no-code platformen als digitale transformatietools


Alkmaar
Dankzij digitale transformatie is tegenwoordig elk bedrijf een softwarebedrijf, zelfs als dit bedrijf zich niet bezighoudt met de ontwikkeling van software. De behoefte naar software groeit hard en is vaak zo explosief dat IT-afdelingen het niet meer kunnen bijbenen. En vaak zijn daarbij de digitale behoeften van onze gebruikers en klanten slechts het topje van de ijsberg, want ook interne processen zoals workflow- en administratieve applicaties zijn steeds vaker onderdeel van digitale transformatie.

Softwareontwikkeling vereist meer snelheid, behendigheid en hands-on-deck dan ooit tevoren, en de huidige manier van applicatieontwikkeling gaat ons daarbij niet helpen. We moeten daarom de manier waarop we softwareontwikkeling benaderen drastisch veranderen.

Democratisering van softwareontwikkeling, voor cultuurverandering

Dit is waar no-code platformen om de hoek komen kijken. Deze gaan nog een stap verder dan low-code platformen die coderegels verminderen bij de ontwikkeling van applicaties. Bij een no-code platform komt er geen programmeertaal of code meer kijken. Elke technisch onderlegde medewerker kan worden getraind om deze te gebruiken, en daarmee zelf complexe bedrijfsapplicaties ontwikkelen. Deze medewerkers noemen we citizen developers.

Toegankelijk maken van softwareontwikkeling is een van de belangrijkste onderdelen van digitale transformatie, want een succesvolle transformatie is afhankelijk van technologie, mensen en cultuur. Door te werken met technologie die gebruiks- en mensvriendelijk is, vergroot u de kans op succes.

Kunnen we citizen developers vertrouwen?

Veel zien no-code platformen en de opkomst van de citizen developers hand in hand gaan, maar het tegendeel is waar. De ontwikkeling van de citizen developer is niet nieuw. Al meer dan 30 jaar maken werknemers hun eigen oplossingen, bijvoorbeeld via een Excel sheet en Lotus Notes. Alleen dan heette het schaduw IT. En dit was, en is, een groot probleem.

Schaduw-IT is het risico dat u loopt door ontwikkelingsactiviteiten buiten IT-afdelingen te bestraffen, en het is een van de belangrijkste bezwaren tegen no-code-platformen door CIO’s en IT-managers: “Hoe zal dit anders zijn dan de Excel-sheets?” Of “Hoe zal het de volgende generatie werknemers overleven?” zijn vaak gehoorde (en terechte) zorgen.

Van chaos naar orde

Het grote verschil is dat no-code platformen overzicht bieden. Door het verwarde web van ad-hocoplossingen en Excel-sheets op te pakken en op een no-code platform te plaatsen is controle en beheer weer mogelijk, zonder oplossingen in de weg te staan.

Met een no-code platform zijn IT-afdelingen rechtstreeks betrokken bij de activiteiten van citizen developers, de mensen die de oplossingen ontwikkelingen. En dat is ook nodig. Want digitale transformatie vereist dat elke medewerker meer technische vaardigheden ontwikkelt en zich aanpast aan nieuwe systemen, maar ze hebben nog steeds ondersteuning van IT-afdelingen nodig om daar te komen.

Daarom is samenwerking tussen IT-professionals en citizen developers, op een no-code platform, het recept voor succes. Het is een benadering van digitale transformatie van binnenuit: collega’s krijgen de richtlijnen die ze nodig hebben om de tool te gebruiken die de organisatie vooruit helpt. Door de ontwikkeling van citizen developers in uw organisatie te omarmen in plaats van te onderdrukken, legitimeert u het. En met legitimiteit komen beveiligingscontrole en kwaliteitsnormen.

Zet schaduw IT om in iets nuttigs

Door collega’s samen te laten werken met uw IT-afdeling op een no-code platform lost u het schaduw-IT probleem op, in plaats van een nieuwe schaduw IT aan het bedrijf toe te voegen. Het biedt structuur en overzicht, waar schaduw-IT dit niet doet, en wordt daarmee iets nuttigs in plaats van destructief. Zie het als de eerste wet van de thermodynamica: energie kan niet worden gemaakt of vernietigd, alleen overgedragen van de ene vorm naar de andere.

Met strategie, governance en een no-code platform elimineert u niet alleen de chaos van schaduw-IT, u transformeert het in een kracht voor digitale transformatie door de hele onderneming heen.

Column: Chris Obdam van Betty Blocks

Meer nieuws van Betty Blocks