Nieuws

Tuinbouwgebied Grootslag is bijna fossielvrij

Met een combinatie van vier technieken is glastuinbouwgebied Grootslag hard op weg om klimaatneutraal te worden.


Andijk
Bovenop aardwarmte is de schone biomassa-installatie op houtsnippers een belangrijke pijler. Alleen de CO2-voorziening is nog een punt.

Glastuinbouwgebied Grootslag is een voorbeeld van hoe het energieplaatje in een glastuinbouwgebied in 2030 eruit kan zien. Helemaal fossielvrij lukt nog niet, zegt Robert Kielstra, directeur van ECW Netwerk. „Maar 75% energie uit duurzame bronnen is al extreem goed, zeker vergeleken met de rest van de Nederlandse economie.†Kielstra is directeur van ECW Netwerk, het bedrijf dat 200 ha in glastuinbouwgebied Grootslag (370 ha) van energie voorziet. Tuinders zijn mede-aandeelhouder van het warmtenet en de geothermic-centrale.

Chrysantenteler Fred van Paassen neemt alleen geothermic van het warmtenet en de geothermic-centrale. „Omdat we belichten hebben we veel warmte van de WKK. De aardwarmte is voor ons aanvullend, en de warmte uit de biomassa hebben we niet nodig.â€

In het Vakblad Bloemisterij van week 30 staat een uitgebreid artikel over de energievoorzieningen in glastuinbouwgebied Grootslag. Online is dat te lezen via deze link.

Bron: hortipoint.nl

Vorig bericht VDG Real Estate koopt entreekavel van 2,8 ha. op Schiphol Trade Park voor ontwikkeling warehouse
Volgend artikel Voortgang ‘Slim én duurzaam’

Nu op WijNoordHolland