Nieuws

Verbinden van vraag en aanbod centraal op ‘Fueling the Future with Renewable Gases’ event

Living Labs Alkmaar en Hoogeveen in de spotlights tijdens het event


Fueling the Future with Renewable Gases

Alkmaar/Hoogeveen
Living Labs Alkmaar en Hoogeveen hebben tijdens het event projectontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare gassen en de innovatievraagstukken die daarbij bestaan gepresenteerd. Hernieuwbare gassen zoals waterstof, biogas en groen gas zijn van groot belang voor de energietransitie en de regio ziet veel kansen om hierbij een voortrekkersrol te vervullen.

Zo heeft bijvoorbeeld vloeibare waterstof een hoge energiedichtheid en is distributie van hernieuwbare gassen mogelijk via bestaande leidingen. Om ervoor te zorgen dat op grote schaal geproduceerd kan worden en hernieuwbare gassen breed te kunnen inzetten is internationale samenwerking essentieel. De aanzet tot samenwerking werd handen en voeten gegeven tijdens ‘Fueling the Future with Renewable Gases’.
Event: Fueling the Future with Renewable Gases

130 deelnemers kregen op 12 en 13 september de mogelijkheid te netwerken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan op het gebied van o.a. vergassing, slimme netten, waterstof, brandstofcellen, elektrolyse, innovatieve mobiliteitsoplossingen, gascompressie en energieopslag. Middels een app en introducties zijn ruim 100 matchmaking gesprekken tot stand gekomen.

Deelnemer Peter Simões, directeur Expertisecentrum InVesta:
“De opzet van het event was erop gericht om in contact te komen met partijen die je nog niet eerder hebt ontmoet.”

“In mijn geval is dat zeker gelukt. Bij projecten rondom hernieuwbare gassen werken meerdere partijen vanuit verschillende disciplines samen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een partij als de NAM gesproken over de toekomstige waterstof infrastructuur. Deze organisatie is zich aan het oriënteren welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke partijen nodig zijn om de transitie mogelijk te makenâ€.

Op vrijdag 13 september brachten circa 70 bezoekers en genodigde pers een bezoek aan ECN part of TNO in Petten vanwege de presentatie van Nederlands eerste waterstof-electrolyzer. Deze waterstof-electrolyzer van 50kW werd afgelopen vrijdag officieel in gebruik genomen.

Programma

De 130 bezoekers waren getuige van de presentaties van Living Lab Alkmaar en Living Lab Hoogeveen. Daarnaast gaven keynote sprekers Diederik Samson (klimaat- en energie-expert) en Catrinus Jepma (o.a. professor Energie en Duurzaamheid bij de Universiteit van Groningen) inspiratieve spreekbeurten.
Diederik Samsom (binnenkort kabinetschef van EU-vicevoorzitter Frans Timmermans in de Europese Commissie) vertelde een persoonlijk verhaal over zijn drive om met klimaat en duurzame energie bezig te zijn. Catrinus Jepma gaf een spreeksessie over het belang van groene moleculen om te energietransitie mogelijk te maken.

Na de presentaties werden de uitdagingen verder uitgediept in workshops en vervolgens konden de deelnemers één op één gesprekken voeren d.m.v. matchmaking sessies.

Arjan Gottmer, CEO bij Arpe BV en mede-eigenaar van Taskforce Dutch Energy (TDE), “Met Taskforce Dutch Energy zijn wij eigenlijk net van start gegaan. Wij kregen alle mogelijkheden om contacten te leggen en ons concept te pitchen. Ook grote spelers op de new energy markt waren benaderbaar en stonden open voor een samenwerking met ons. Zo hebben wij het o.a. met GP Groot en New Energy Coalition gehad over onze Zwitserse partner Greenlina die plastic weer in olie kan terugkraken, en hebben wij met Investa gesproken over huisvesting binnen de regio. Al met al een leerzame en vruchtbare dag!â€

Living Labs Hoogeveen en Alkmaar in de spotlights tijdens het event

Living Lab Hoogeveen richt zich op de ontwikkeling van een(techno-economische) blauwdruk en bijbehorende technologieën voor de warmtevoorziening van 80 huizen in de nieuwe woonwijk Nijstad-Oost met een 100% waterstofgestookte CV-ketel.

Het pilotproject van Hoogeveen is bedoeld als accelerator voor het gebruik van waterstof als bron voor (retrofit) waterstof CV-ketels. Deze kunnen op termijn de traditionele CV-ketel gaan vervangen in bestaande woonwijken.

Living Lab Alkmaar werkt aan duurzame en innovatieve initaitieven voor hernieuwbaar gas. Hierbij wordt gefocust op twee onderdelen: biomassavergassing (InVesta) en de ontwikkeling van de waterstofketen met een accent op vloeibare waterstof. HYGRO, Cryoworld en Next Generation Machinery vertegenwoordigde het waterstofgedeelte van het Living Lab.

Vorig bericht Nieuwe strategie Startpagina.nl biedt kansen voor branded content voor de online vijftigplusser
Volgend artikel Minister Van Engelshoven opent nieuw LUMICKS-hoofdkwartier Amsterdam

Nu op WijNoordHolland