Financieel

Verbouwing financieren: wat is slim?

Lening vaak goedkoper dan hypotheek voor kleine verbouwing

WijNoordHolland_Lening.nl
Mogelijk gemaakt door lening.nl

Nederland is de laatste jaren flink aan het verbouwen geslagen. Soms gaat het om een kleine aanpassing die met eigen geld gefinancierd kan worden, maar vaak gaat het om kostbare verbouwingen waarvoor huizeneigenaren bij een bank moeten aankloppen. Waarom wordt er de laatste tijd zoveel verbouwd en wat is de beste manier om die verbouwing te financieren?

Waarom is verbouwen zo populair?

Verbouwen is natuurlijk van alle tijden. Toch is het niet gek dat er de laatste tijd extra veel verbouwd wordt.

Huizenmarkt op slot

De huizenprijzen zijn de laatste jaren extreem hard gestegen. Voor veel huizenbezitters betekent die stijging dat het onaantrekkelijk of zelfs onmogelijk is geworden om “door te stromen” naar een andere, vaak grotere woning.

Verbouwen huidige woning

Steeds vaker wordt dan gekozen voor het verbouwen van de huidige woning. Denk hierbij aan het uitbouwen van de woning en het plaatsen van dakkappelen. Het feit dat veel huizenbezitters niet meer doorstromen, maakt het voor starters lastiger om de woningmarkt te betreden. De huizenmarkt zit op slot…

Huis verduurzamen

Bovendien zetten veel huizenbezitters de stap om hun woning te verduurzamen. Denk aan het isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van een warmtepomp. Zeker gezien de gestegen energieprijzen wordt verduurzamen steeds aantrekkelijker. Voor het milieu en ook voor de portemonnee.

Huizen worden aangepast voor senioren

Senioren blijven langer in hun eigen koopwoning wonen. Vaak wil men liever niet verhuizen: men is gehecht aan de eigen woning en buurt. Soms kan het dan nodig zijn om de woning aan te passen zodat er langer (veilig) zelfstandig gewoond kan worden. Denk aan het verbouwen van de badkamer, het weghalen van drempels en het aanbrengen van een traplift.

Manieren om een verbouwing te financieren

Voor een verbouwing is geld nodig. Waar betalen we al die verbouwingen van?

Eigen spaargeld

Wie genoeg spaargeld op de bank heeft staan zal er vaak voor kiezen om een deel hiervan te gebruiken om de verbouwing te betalen. Op een spaarrekening levert het geld tenslotte momenteel weinig tot geen rente op.

Subsidie

Bij het verduurzamen van de woning of het aanpassen van de woning voor senioren is vaak subsidie (of een andere overheidsregeling) mogelijk. Het kan heel aantrekkelijk zijn om hier gebruik van te maken.

Verhoging hypotheek

In veel gevallen zal het geld voor een verbouwing geleend worden. De eerste gedachte is dan om de bestaande hypotheek te verhogen. Daarbij is het slim om direct te kijken of het oversluiten van de lopende hypotheek naar een andere bank lucratief is – de verbouwing kan dan direct meegefinancierd worden.

Persoonlijke lening

Geld lenen voor een verbouwing kan ook via een persoonlijke lening: een consumptief krediet zonder onderpand. De rente op een persoonlijke lening is weliswaar hoger dan bij een hypotheek, maar het afsluiten van een PL gaat vaak veel sneller en eenvoudiger dan het regelen van een hypotheek.

Bij een persoonlijke lening komen niet de aanvullende kosten kijken die bij een hypotheek wel spelen. Denk aan kosten voor een taxatie, notaris en hypotheekadviseur. Het gaat bij een hypotheek al snel over een paar duizend euro aan kosten.

Lening interessanter vanwege rente-ontwikkeling

Veel verbouwingen zijn in de afgelopen jaren gefinancierd door het oversluiten en verhogen van de hypotheek. De hypotheekrentes bevonden zich lange tijd op historisch lage niveaus, waardoor oversluiten een groot financieel voordeel kon opleveren.

Hypotheekrente omhoog geschoten

Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes echter fors gestegen. De historisch hoge inflatie van bijna 10 procent heeft ervoor gezorgd dat hypotheekrentes in korte tijd meer dan verdubbeld zijn.

Leenrente veel minder gestegen

De rente op persoonlijke leningen is in dezelfde periode ook wel gestegen, maar slechts met een paar tienden. Hierdoor liggen de leenrentes en hypotheekrentes en momenteel veel dichterbij elkaar dan in het verleden.

PL snel interessanter voor kleine verbouwing

Daardoor zal een persoonlijke lening vooral bij een niet al grote verbouwing op dit moment al snel interessanter zijn dan een hypotheek. Als het geld voor de eigen woning gebruikt wordt is ook de rente over de PL immers fiscaal aftrekbaar.

Mogelijkheden goed vergelijken

Is een persoonlijke lening dan altijd beter voor verbouwingsplannen? Dat niet. Zet vooraf alle mogelijkheden op een rij zodat duidelijk is wat de beste financieringsoptie is. Komt de PL als beste optie uit de analyse komt, maak dan een goede vergelijking van alle leningen om niet teveel te betalen.

Vorig bericht Zzp-platform met verdienmodel verbindt relaties uit netwerk
Volgend artikel GP Groot behaalt 'Verklaring Circulair Sloopproject'

Nu op WijNoordHolland