Artikel

De verkiezingen van 2023: op wie kun je het beste stemmen als ondernemer?

Ontdek in ons nieuwste artikel alles over de verkiezingen van 2023 en welke politieke keuzes het meest relevant zijn voor ondernemers.

Het is alweer bijna zover: op woensdag 22 november mogen we ons weer positioneren in het stemhokje. Het maken van een keuze is niet altijd eenvoudig. Want waar moet je rekening mee houden en welke invloed kan het verkiezingsprogramma van een partij voor jou als ondernemer hebben? In dit artikel duiken we hier verder op in.

Het kaf van het koren

Je kent het wel, als ondernemer krijg je te maken met verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan belastingen, wet- en regelgeving etc. Het is dus als ondernemer gunstig om te kiezen voor een partij die belastingen voor ondernemers wil verlagen en de wet- en regelgeving wil versoepelen. De VVD, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de BBB zijn over het algemeen partijen die zich richten op het stimuleren van het bedrijfsleven. Zij pleiten voor het verminderen van de regeldruk en ook de belastingen die ondernemers moeten betalen, willen zij verlagen om het ondernemerschap aantrekkelijker te maken en aantrekkelijk te houden.

Partijen die zich meer richten op het beschermen van werknemers, kunnen voor ondernemers juist geen handige stemkeuze zijn. PvdA/Groenlinks en SP pleiten bijvoorbeeld voor een verduurzaming van de economie en het verhogen van de sociale zekerheid. Zo wil de SP de wet- en regelgeving rondom het zelfstandig ondernemen opschroeven om schijnzelfstandigheid te voorkomen en GL-PvdA pleit voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar ook DENK is voor ondernemers geen gunstige optie, omdat zij de wens hebben uitgesproken dat een vast contract de norm wordt in het beroepsleven.

Handelsvorm van belang

Naast de algemene visie die een politieke partij heeft over ondernemers, maakt het ook uit welke ondernemersvorm je hebt. Ben je een starter? Dan zou je er baat bij kunnen hebben om op de VDD, BBB of NSC te stemmen. Alle drie de partijen maken zich hard voor het verminderen van de startkosten voor een bedrijf, het verbeteren van de toegang tot financiering voor starters en het verminderen van de regeldruk.

Ook voor andere ondernemers kunnen de bovenstaande partijen een goede optie zijn. Maar als je MKB’er of zzp’er bent, zou je bijvoorbeeld misschien beter uit de voeten kunnen met het CDA of D66. Zij mikken in hun verkiezingsprogramma op het versterken van de positie van MKB’ers in de arbeidsmarkt en willen de sociale zekerheid verbeteren voor zzp’ers. Ook de BBB heeft in haar verkiezingsprogramma benoemd zzp’ ers te willen beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen.

Energie en duurzaamheid

Niet geheel onverwachts neemt voor deze verkiezingsronde het onderwerp energie en duurzaamheid een prominente rol in het verkiezingsprogramma van de partijen in. Ook voor jou als ondernemer kan dit gevolgen hebben, en dan vooral voor MKB’ers. Sommige partijen willen MKB’ers een handje helpen om op een duurzame manier te ondernemen. Zo wil D66 bijvoorbeeld dat de ‘energiebesparing plicht voor bedrijven eenvoudiger en ambitieuzer wordt gemaakt.’ JA21 pleit voor een goedkopere financiering voor duurzaamheidsinvesteringen, waarbij zij vinden dat de duurzaamheidslening van Qredits een opschaling verdient. VOLT ziet op haar beurt weer heil in een ‘Europese CO2-belasting voor alle brandstoffen met een minimale CO2-prijs, waarbij Fixteams MKB’ers moet helpen om energie te besparen.

Meten is weten

Als je je keuze baseert met je ondernemersbril op, dan is stemmen op een partij die het beste aansluit op jouw ondernemers behoeften natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze. Maar sluit de partij waarop je wil gaan stemmen ook aan bij jou als persoon? De meeste stemwijzers die je op weg helpen bij het maken van een keuze zijn vrij algemeen van aard. De stemwijzer van OpenVerkiezingen geeft je de mogelijkheid om partijen met elkaar te vergelijken op basis van een stelling die je zelf in kunt voeren. Zo vergroot je de kans dat de partij waar je uiteindelijk voor gaat stemmen goed op jou aansluit, op jou als ondernemer en op jou als persoon.

Vorig bericht Warmtenet aanleg Blok-2 Rijnstraat Purmerend start begin 2024
Volgend artikel Lidl Heemskerk opent vrijdag

Nu op WijNoordHolland