Maritiem

Vuurtoren ‘Lange Jaap’ Huisduinen (Den Helder) gered met composiet

Composiet bedrijven schieten geliefde vuurtoren in Huisduinen (gemeente Den Helder) te hulp

Vuurtoren de 'Lange Jaap' wellicht gered met composiet

Beeldmateriaal: Ontwikkelingsbedrijf NHN

Huisduinen,
Eind vorig jaar werd bekend dat de Vuurtoren Kijkduin in Huisduinen in zeer slechte staat verkeerde. Rijkswaterstaat (RWS) zag geen mogelijkheden de vuurtoren te redden en wilde de vuurtoren slopen. Dit stuitte op veel verzet van de inwoners van Huisduinen en Den Helder. Ook de maritieme sector wilde icoon ‘Lange Jaap’, zoals de vuurtoren bekend staat, behouden, dus werden diverse acties opgestart. Dankzij alle inspanningen van betrokken omwonenden heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen voor het behoud van Vuurtoren Lange Jaap.

Hierop nam Piet Goverse, projectleider van het EFRO-project rondom het composietcluster, contact op met adviseurs van RWS. Hierbij gaf Goverse aan dat het cluster een rol kan spelen bij het behoud van de ‘Lange Jaap’. Vooronderzoek hiervoor werd gedaan door emeritus-hoogleraar Adriaan Beukers van TU Delft die zelf bij het composietcluster betrokken is.

Goverse: “Op 14 maart 2022 heeft Adriaan Beukers zijn bevindingen gepresenteerd tijdens een eerste bijeenkomst bij Huisduiner Belang. De aanwezige composietbedrijven uit ons cluster zagen zeker mogelijkheden om de toren duurzaam te repareren met composiet én met behoud van het karakteristieke aanzicht.”

 

Welke techniek voor beste resultaat

Verschillende berekeningen zijn uitgevoerd en op 25 april kwamen de partners van het composietcluster voor de tweede keer bij elkaar bij CPT/Tankwell in Wieringerwerf. De eerste berekeningen van het bedrijf Femto Engineering werden beoordeeld en daarbij is gekeken naar verschillende productietechnieken. Om te kunnen bepalen van welke techniek het beste resultaat kan worden verwacht is er breed gekeken naar het milieu-impact, belasting voor de omgeving en duurzaamheid.

Goverse: “Uiteindelijk werd gefocust op twee mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is composiet ter plekke produceren en aanbrengen op de toren, een tweede optie is composiet panelen te produceren in de productiefaciliteiten van de composietbedrijven en dan aanbrengen.”

Op basis van deze gezamenlijke bevindingen wordt het plan van aanpak verder uitgewerkt om een goed voorstel bij RWS te kunnen neerleggen om vuurtoren de ‘Lange Jaap’ in Huisduinen te redden.

Vorig bericht Wunderkind betreedt Nederlandse markt
Volgend artikel Recruiter Life Science introduceert vierdaagsewerkweek

Nu op WijNoordHolland