Robotisering

Werkvloer slimmer inrichten met meer robots en minder personeel

Daarnaast staan er toonaangevende sprekers uit de theorie en praktijk klaar om bezoekers inzichten te geven in robotisering en automatisering.

Werkvloer slimmer inrichten met meer robots en minder personeel

Met de inzet van robots kunnen bedrijven een flexibele en schaalbare logistieke operatie neerzetten waarin minder mensen meer werk verzetten. De belangstelling voor robotisering is enorm, daarom staan de vakbeurzen ICT & Logistiek en Logistica Next van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 november volop in het teken van robotprojecten. In de Koninklijke Jaarbeurs staan tientallen exposanten die een compleet overzicht bieden van de mogelijkheden die robots bieden op de werkvloer. Daarnaast staan er toonaangevende sprekers uit de theorie en praktijk klaar om bezoekers inzichten te geven in robotisering en automatisering.

Corien den Ouden, beursmanager: “De onvoorspelbaarheid en onzekerheid in de logistiek is groter dan ooit, terwijl het extreem lastig blijft om goed personeel te vinden. Geen wonder dat veel bedrijven kijken naar de mogelijkheden van robots om aan de groeiende verwachtingen van klanten te voldoen. Robots zijn doorgaans snel inzetbaar en vergen geen grote en langdurige verbouwingen van bestaande magazijnen. Bijkomend voordeel: de investeringen zijn relatief laag in vergelijking met traditionele vormen van automatisering.”

Robots voorkomen dat personeel kilometers afleggen in magazijn

Met name de autonome mobiele robots (AMR´s) zijn populair. Ze bieden ondersteuning bij het orderpicken, transporteren en sorteren van producten en voorkomen dat medewerkers kilometers per dag moeten afleggen langs de stellingen in het magazijn. Op ICT & Logistiek en Logistica Next zijn verschillende AMR-leveranciers present, van Lowpad uit Nederland tot buitenlandse specialisten als Caja Robotics, Hai Robotics en Addverb Technologies. Een opvallende naam is het Franse Exotec met een oplossing die nog het meest lijkt op een kruising van een AMR- en shuttlesysteem.

Naast AMR´s zijn ook industriële robots en collaborative robots populair voor uiteenlopende processen, zoals het stapelen van goederen of het picken van artikelen uit bakken. Gibas en Smart Robotics zijn specialisten op dit vlak, terwijl ook traditionele magazijninrichters steeds vaker robots integreren in hun automatische opslag- en orderpicksystemen.

Wat blijft mensenwerk?

Op de vakbeurzen delen experts hun ervaringen met automatisering en mechanisering. Zo vertellen Wouter Sluiter van Fonq en Roel Megens van Sligro over wat mensenwerk blijft. Prof. René de Koster van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt hoe nieuwe vormen van automatisering en robotisering kunnen worden ingezet om de prestaties op de magazijnvloer te verbeteren. Hij laat nieuwe concepten zien die zonder deze innovaties niet mogelijk zijn. Ook experts van automatiseringsspecialisten als TGW, Kardex, Vanderlande, Vanas, Exotec en Addverb Technologies delen hun inzichten.

Vorig bericht Winnaar Lobna Abdo wil andere nieuwkomers helpen met taal
Volgend artikel Extra inzet op energietransitie en gezonde leefomgeving IJmondgemeenten

Nu op WijNoordHolland