Detailhandel

Winkeliers en horeca in Noord-Holland gebukt onder criminaliteit

Ondanks alle maatregelen neemt winkeldiefstal snelst toe in Noord-Holland

Winkeliers en horeca in Noord-Holland gebukt onder criminaliteit

Foto: POV Noord-Holland

Haarlem,
In de eerste maanden van 2023 is het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland met 60 procent toegenomen, blijkt uit misdaadcijfers van de politie. Daarnaast hebben winkeliers en horecaondernemers steeds vaker te kampen met geweld, intimidatie en agressie jegens medewerkers. De veiligheid van winkels, winkeliers en hun medewerkers is een van de hoofdonderwerpen die op 21 juni worden besproken in de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVONH).

Grootste toename in Noord-Holland

Winkeliers in Noord-Holland nemen tal van maatregelen om criminaliteit tegen te gaan. Er worden camera’s en alarmsystemen geïnstalleerd, apparaten geplaatst die vals geld detecteren, contant geld wordt uit de kassa ‘afgeroomd’ en winkelpanden worden beter verlicht. Daarnaast wordt in trainingen geïnvesteerd zodat werknemers verdachte situaties sneller herkennen en er accuraat op kunnen reageren – al zorgt personeelsverloop er soms voor dat opgedane kennis en ervaring ook weer snel verdwijnt. Ondanks alle maatregelen is Noord-Holland een van de provincies waarin winkeldiefstal het snelst toeneemt. Voor PVONH genoeg reden om dit onderwerp op de agenda te zetten van de online talkshow van 21 juni.

Agressie in de horeca

Eén van de andere onderwerpen die worden besproken, is agressie van jongeren in de horeca. Met name sinds 2022 is hier vaak sprake van overmatig drankgebruik en agressief gedrag van jongeren. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – een van de gasten aan de talkshowtafel – vindt een deel van het uitgaanspubliek dat het, sinds de coronamaatregelen zijn afgeschaft, jaren moet inhalen en daarbij grenzen kan overschrijden. Een bijkomend fenomeen is dat veel horecapersoneel tijdens en na de coronapandemie ander werk is gaan doen. Het veelal onervaren personeel dat hierdoor is ingestroomd, heeft soms moeite met het signaleren van – en omgaan met – uitgaanders onder invloed van alcohol en drugs.

De Ondernemer Draait Door

In de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ die op 21 juni live plaatsvindt, gaan winkeliers, horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland en de politie onder leiding van presentatrice Anniko van Santen in gesprek over deze twee hoofdonderwerpen. Wat moet er gebeuren om winkels, winkeliers en hun personeel te beschermen tegen criminelen? En hoe kan agressie van jongeren in de horeca worden tegengegaan? Geïnteresseerden die hierover willen meepraten, kunnen zich aanmelden via  www.deondernemerdraaitdoor.nl.

Vorig bericht Interview: Wie is en wat doet New Energy Coalition
Volgend artikel SADC meest duurzame logistiek business park ter wereld

Nu op WijNoordHolland